Har du varit med om det här någon gång?: Dammråttorna blir allt fler och de växer till sig allt mer. Snart är de stora som kaniner. Toaletten luktar unket och vattnet i handfatet rinner inte undan så bra som det borde.

Du vet att du borde städa, men det tar emot så du säger till dig själv ”jag gör det en annan dag”. Och när en annan dag kommer så säger du samma sak igen.

Till sist blir stoppet i handfatet för mycket, eller du kanske har bjudit hem någon. Vad händer då? Du städar. Och när du väl har satt igång dammsugaren kan du inte sluta städa förrän det är färdigt.

Är det inte konstigt? Det som först var så svårt att börja med blir helt plötsligt svårt att sluta med. Det är något magiskt med att börja.

Vad kommer före börja?

Vad krävs för att du ska börja med något? Jo, att du har beslutat dig för att göra det. Hur beslutar du dig? Jo, du börjar med att skaffa dig motivation till att besluta dig. Ge dig själv en ordentlig dos från-motivation (se första artikeln i denna artikelserie). Det är en bra katalysator för att komma igång med något du skjutit länge på. Låt dig själv lida nu. Lev dig in i dina svar på följande frågor:

  • Vad är konsekvenserna för mig om jag aldrig ger mig själv chansen och börjar? Vad ser jag för konsekvenser? Vad hör jag? Vad känner jag?
  • Vad är konsekvenserna för de personer jag tycker om, om jag aldrig börjar? Vad ser jag? Vad hör jag? Vad känner jag? 
  • Hur är min upplevelse när jag ligger på dödsbädden, om jag aldrig gav mig själv chansen? Vad ser jag? Vad hör jag? Vad känner jag?

Fatta ditt beslut högtidligt och börja direkt

När jag fattar viktiga beslut i mitt liv brukar jag jogga längs stranden bort till småbåtshamnen. På vägen till hamnen laddar jag upp mig inför mitt beslut med frågor såsom de ovan. Väl framme i hamnen stannar jag och tar några djupa andetag frisk luft. Därefter fattar jag mitt beslut. Jag gör det på ett högtidligt och kraftfullt sätt, så att jag för alltid kommer ihåg det. Jag visualiserar och lever mig in i resultatet av mitt beslut. När jag sedan är hemma igen efter joggingrundan skriver jag ner mitt beslut på ett papper.

När du har fattat ditt beslut, så börja direkt, annars rinner det ut i sanden på stranden. Det brukar kännas lättare när du väl har fattat beslutet, så nu gäller det att passa på. Det lönar sig absolut inte att vänta längre på att ”rätt” känsla ska infinna sig. För det lär inte hända, särskilt inte om detta är något du har skjutit på länge. Agera först, så kommer rätt känsla sen.

Om att skapa sitt liv

När du ger dig själv chansen att fatta kraftfulla beslut och sedan gör något konkret för att uppfylla besluten, fastän att det känns svårt, då är du sannerligen ditt eget livs skapare. När komikern Johan Glans gästade programmet Pang Pang i SVT:s Barnkanalen sa han så här: ”Vill man någonting så ska man göra sitt yttersta för att få jobba med det!”

Uppdrag

Fatta nu ditt beslut på ett högtidligt och kraftfullt sätt.

  1. Ladda upp dig inför beslutet. Lyssna på musik som ger dig kraft. Rör på dig ordentligt. Spring, dansa eller gör något annat. Bli svettig. Och under tiden som du gör det så ställer du frågorna ovan till dig själv, om och om igen, och lever dig in i dina svar. Dessa åtgärder försätter dig i ett kraftfullt tillstånd inför ditt beslut.
  2. Fatta beslutet. Ett tips är att du finner en fin plats utomhus där du tar ditt beslut. Föreställ dig resultatet av ditt beslut. Fråga dig själv: Om jag börjar nu, vad skulle det betyda för mig och för dem jag tycker om? Vad ser jag? Vad hör jag? Vad känner jag? Gör nu ditt val. Fatta ditt beslut högtidligt genom att uttala ditt beslut högt och tydligt. 
  3. När du efter ditt högtidliga beslut är hemma igen så skriv ner beslutet på ett papper. 
  4. Börja därefter direkt med den första åtgärden som leder dig mot ditt mål. Har du inte tid till det just nu gör du så här: Ta fram din kalender om du har en. Leta upp närmsta lediga dag som du inte har något annat inplanerat. Den dagen ska du ägna åt ditt drömmål. Markera detta tydligt i kalendern. Ditt mål ska du ge allra högsta prioritet den dagen. Inget annat är viktigare. Det blir en dag att fundera, planera och göra minst en konkret åtgärd som leder dig närmare ditt mål.

Vad tror du att du är värd? - Läs här!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.