Tidningen Näringslivet har rapporterat om problemen med den ökande mängden solpaneler i villaområden. Villaägare som installerar solpaneler får gröna skatteavdrag och kan även sälja överskottsel till elnätet. Detta har lett till att många överdimensionerar sina anläggningar för att maximera vinsten, vilket i sin tur belastar det ofta redan svaga elnätet i dessa områden. För att klara av belastningen måste nätbolagen genomföra kostsamma förstärkningar, vilket drabbar alla elabonnenter i form av högre nätavgifter.

I ett aktuellt fall i Kristianstad kommun begärde nätbolaget C4 Elnät AB avgifter på upp till 1,1 miljoner kronor för att ansluta nya solcellsanläggningar på grund av nätförstärkningsbehov. Kunderna överklagade till Ei, som nu beslutat att nätbolagen har rätt att ta ut sådana avgifter, även om beloppen sänkts till cirka 50 000 och 93 000 kronor.

Branschorganisationen Svensk Solenergi kritiserar beslutet och menar att det försvårar solkraftsutbyggnaden. De påpekar att det är orimligt att villaägare ska tvingas betala stora summor för nätförstärkningar när de installerar solceller, medan liknande krav inte ställs vid exempelvis elbilsladdning.

Elmarknadsexperten Mats Nilsson håller dock med om att en broms på solcellsutbyggnaden är nödvändig. Han anser att skatteavdraget på 60 öre per kilowattimme för såld överskottsel bör tas bort, eftersom det skapar incitament för villaägare att överdimensionera sina solcellsanläggningar, säger han till TN.

– Det är galet att villaägare kan dra nytta av gröna bidrag på det här sättet medan kostnaderna för nätförstärkningar läggs på det gemensamma kundkollektivet. Politikerna måste agera, säger Nilsson.

Han tror att om skatteavdraget tas bort, kommer problemet att minska naturligt. Nilsson pekar även på att låga eller negativa elpriser under soliga perioder redan gör det mindre lönsamt för villaägare att mata ut el på nätet, vilket kan minska incitamenten att bygga stora anläggningar.

– Man måste bara ta bort alla bidragen så att solenergin kan växa på marknadens förutsättningar.

Den stora utmaningen för solceller generellt, som Mats Nilsson påpekar, är att solenergi i Sverige mer eller mindre bara producerar el under sommarhalvåret, då behovet är som minst.

I sociala medier har många visat sitt missnöje den senaste tiden efter att de installerat solceller som bara ger en bråkdel av de intäkter de blivit lovade. För många har installationen bara inneburit en extra kostnad, trots skatteavdrag.

Detta är bara ett i raden av exempel hur snett det kan gå när staten tar skatter och premierar vissa i samhället utan att tänka på följderna.

Missa inte: Den gröna omställningens kollaps


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.