I Doers Magazine kan man läsa om doers – personer som har gjort verklighet av sina idéer, startat företag inom områden som de verkligen brinner för, och lever härliga liv. Men vad är det som gör att just dessa personer har tagit steget, och kan man själv ta efter? Hur blir man egentligen en doer?

Låt oss nysta lite i det och tänka oss följande ekvation:

Vilja + Mod + Plan = Förverkligad idé

Vilja

Den första och också viktigaste faktorn i ekvationens vänstra led är viljan. För att något ska genomföras måste du helt enkelt vilja det tillräckligt mycket. Det ska kännas mycket lustfyllt.

Detta är egentligen inte en faktor som du själv kan påverka, utan uppgiften blir istället att se till att den är uppfylld. Det leder fram till den stora frågan: vill jag det här tillräckligt mycket?

För att besvara det kan man använda sig av några vanliga tankeövningar:

Vad hade jag gjort om jag visste att jag inte kunde misslyckas?

Vad hade jag ägnat mig åt om jag hade obegränsat med pengar?

Genom att inte låta dig begränsas i fantasin kan du alltså kultivera dina drömmar. Förhoppningsvis lyckas du hitta det där som väcker din största lust. Kanske är det till och med det du gör idag?

Mod

Nästa faktor i ekvationen är mod. Du kommer behöva samla tillräckligt med mod för att kunna genomföra din idé.

När det kommer till att ta sig för nya saker, är det rädslan för att misslyckas som oftast håller oss tillbaka. Den känns igen på att man ogärna ger sig i kast med nya projekt, att man saboterar för sig själv genom att prokrastinera, eller att man har tankar om att inte vara tillräckligt bra. Känner du igen dig? I så fall följer här några tips för att undgå denna rädsla.

  • Tänk på vad worst-case-scenariot är. Förmodligen är det inte så farligt.
  • Tänk på alla erfarenheter du kommer att skaffa dig, de är förmodligen ovärderliga.
  • Tänk på hur mycket alla andra faktiskt misslyckas. Om du inte tror det, så fråga dem du möter. 
  • Ha en ”Plan B” i bakfickan, det kan stärka självförtroendet.
  • Ha vetskap om att det alltid finns massa kloka människor du kan fråga när du behöver hjälp, folk gillar att hjälpa till.
  • Försök frikoppla din person och ”livshistoria” från projektet, på så vis behöver det inte bli så upphaussat.
  • Var lite ytlig och tänk på att det ju faktiskt är ganska coolt att våga pröva något nytt!

För att punktera den vanliga känslan av att inte vara tillräckligt bra på något, kan vi på Doers Magazine berätta att vi ofta slås av hur vanligt det faktiskt är att personer påbörjar något inom ett område som för dem är helt nytt.

Kicki som startade Middagsfrid hade inte tidigare jobbat med mat, Kristoffer som startade Värvet hade aldrig gjort podcasts, Maria och Peter som startade Alukin hade aldrig byggt båtar, och Andreas och hans vänner som startade Qiiwi hade aldrig gjort mobilspel. Bara för att lyfta fram några exempel.

Låt det bekräfta att brist på kunskap inte behöver vara begränsande för att du ska kunna genomföra din idé!

Plan

Den tredje faktorn, som också tillslut får ekvationen att gå ihop, är planen. Det räcker inte bara med vilja och mod, utan det krävs också en planering för att sätta igång de aktiviteter som ska ta dig framåt. Du bör bryta ner din plan till små steg och sedan prioritera dem. Vad ska göras och när ska det göras?

Att göra tidsuppskattningar och prioriteringar brukar vara klurigt, och extra svårt om man är oerfaren inom gebitet, så ta gärna hjälp av någon mer erfaren.

Om du känner dig själv tillräckligt bra vet du också vad du kan, och vad du behöver hjälp med från externa parter. Den insikten kommer kunna effektivisera din planering avsevärt.

Till sist gäller det att vara uppmärksam på hur mycket du faktiskt förbereder saker och ting. Det blir lätt för mycket planerande, och det får inte användas som ursäkt för att undvika handling. För minns nu, vad är det du vill? Jamen då så!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar: