- Definitionen av lagom är ju att man har vad medel har. Men i en värld där misär sprider sig och eländet blir allt starkare i allt fler människors vardag är medel och lagom inte längre något vi borde eftertrakta, förklarar hon.
Utvecklingen hämmas
Att fortsätta eftersträva ett ideal där alla har det lika dåligt snarare än lika bra leder således Sverige in i en ond spiral menar Jennifer. I en värld där allting snabbt förändras och där konkurrensen är stenhård som konsekvens av en pågående globalisering kan idealet lagom därför vara förödande.
- Blir vi hela tiden matade med tron om att framtiden hänger på någon annans axlar än våra egna skapar vi ett samhälle med ineffektivitet och rädsla för förändringar. Detta trots att världen faktiskt hela tiden förändras; vi behöver inse det och agera därefter innan eländet och passiviteten hämmar Sveriges hållbara utveckling, fortsätter hon.
Demokratin hämmas
Problemet med denna utopi är med andra ord att människor blir hämmade för att passa in i idén om ett samhälle där alla är likadana, har likadan inkomst och likadana sysslor enligt Jennifer. Som följd riskerar vi att inte bara hämma utvecklingen, utan också demokratin.
- Människor får inte utlopp för sin kreativitet och innovation för att passa in i industriliknande processer; det ska gå fort och utstickare som ifrågasätter rensas bort. Kvar har vi en snabb process som skapar negationer bland de utstötta som i sin tur kan leda till kriminalitet, men vi ser också processer som riskerar att dö ut på grund av att de inte klarar trycket, varnar hon.
Förbättra standarden för vad som är lagom
För att förhindra detta anser Jennifer att det behövs en förändring.
- Vi behöver höja standarden för vad som är lagom genom att också låta de människor som inte är lagom få komma till tals. Vi behöver hitta tillbaka till mentaliteten som säger att det är okej att vara annorlunda – och utnyttja det. Genom att samverka och skapa miljöer för utveckling kan både Sverige, Sveriges företagsklimat och ordet lagom förbättras och möta konkurrensen från resten av världen och nå en bättre välfärd, avslutar hon.