Efter att Spanien och Portugal nyligen drabbats av sin största blackout på decennier pekar många på Europas elnät. Produktionen av förnybar energi växer snabbt vilket gör att det krävs nya elnät, annars är risken stor att liknande elavbrott upprepar sig. Anledningen är ojämn produktion som bitvis överbelastar nätet.
Den danska forskaren och skribenten Bjørn Lomborg har länge varit kritisk till de gröna satsningarna som han menar är helt verkningslösa. Människan påverkar visserligen klimatet, enligt Lomborg, men det är knappast en kris och alla miljarder som investeras åker rakt ner i sjön - eller i någons fickor.
Problemet med förnybar el är att den endast levererar när det blåser och solen skiner, vilket skapar en osäkerhet. Det gör också att nätet kan bli överbelastat och i värsta fall får vindkraftsparkerna stänga av sin snurror i perioder. Anledningen till detta är att när det blåser går alla kraftparker för fullt vilket sänker elpriset som riskerar att bli så lågt att det inte ens kan täcka kostnaderna för att hålla dem igång.
Inte bara det - böter är nu också en risk.
Ett aktuellt exempel på detta är vindkraftverken på Nyvallsåsen som nyligen stängde av sina vindkraftverk. Överproduktion gav ägarna höga böter, 238 000 kronor per kraftverk, efter nya regler uppsatta av Svenska Kraftnät. Elnätet får inte överbelastas med mer el än som går åt, vilket riskerar leda till böter.
”Det känns jäkligt tungt att kraftverken står stilla när de skriker efter ström i södra Sverige”, säger delägaren Per Roman till DN. "Om det tillåts fortsätta kommer alla vindkraftverk gå i konkurs," säger Stefan Sundelius, även han delägare.
Det är just av denna anledning som vi kan ha elbrist och överskott samtidigt. För el som inte går att planera och direkt förbrukas är inget annat än värdelös, och som vi nu ser - till och med en belastning.
Mer grön el någon?