Jantelagen är på många håll fortfarande stark och tydlig. Den håller tillbaka och trycker ner människor. Men visst finns det hjältar! I den roliga boken "Från Jante till Hjälte" kan du läsa om olika entreprenörer, vad de anser om jantelagen och varför de själva har lyckats.

(Följande text är tagen ur "Från jante till hjälte")

Vad är Jante och Jantelagen?

"Jantelagen" är ett uttryck som härstammar från Aksel Sandemoses bok "En flykting korsar sitt spår" från 1933, sjukt länge sedan alltså. "Jante" är en plats i din egen omgivning och i en förlängning, du själv. Innebörden av "lagen" är i stora drag att stoppa all sorts initiativrikedom eller idéer från någon i sin omgivning. Har man ingen förmåga att skapa något nytt själv, ska inte heller någon annan kunna göra det. "Du skall inte tro att du är något" är mottot för anhängare av  jantelagen.

Även om det var en dansk/norsk författare som skrev om Jante, är det väl ingen överdrift att påstå att vi svenskar i stor utsträckning har anslutit oss till denna "sekt". Härmed uppmanar vi dig att ta del av vår anti-jantekampanj. "Tro på dig själv, släpp fram din kreativitet. Du är omtyckt och du kan!"

"Ni har vid det här laget fattat grejen med detta magasin.

Vi har velat ta ett skamgrepp på den Jante-lag som präglar många av oss. Vi tycker att det är bättre om vi lite till mans blir mer som Zlatan. Divig, kaxig, framgångsrik och självsäker. Om Bosse Ringholm är Mega-Jante så är Zlatan en hjälte. Ni hajar.

Vi tänkte gå lite mer från ord till handling och presentera en guide till hur du själv kan gå från Jante till hjälte. Om alla klipper ut denna lista, tejpar upp den på kylskåpet och begrundar den någon gång per dag vågar vi lova att ni kommer må bättre och vågar satsa på er själva. Dessutom vet vi att det kommer att startas fler företag i Jante-Sverige. Här kommer guiden, lev efter den:"

Anti-jantelagen

§1 Du ska tro att du är enastående

§2 Du är värd långt mer än du tror

§3 Du kan lära dig allt

§4 Du är bättre än de flesta andra

§5 Du vet mycket mer än många andra

§6 Du har mycket att vara stolt över

§7 Du duger till allt

§8 Du ska inte be om ursäkt för dig själv

§9 Du har någon som bryr sig om dig

§10 Du har kunskaper att lära ut

§11 Du levererar

§12 Du gör någonting av dina idéer

§13 Du har kul

§14 Du ska INTE leva efter Jantelagen

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.