Inbetalning preliminärskatt

1
Hej!

Jag är helt ny på bokföring och försöker lära mig i mitt nystartade enskilda firma Har kommit på mig i sista dag att preliminärskatten för månaden ska in vid 12:e.
Har därför fått swisha från privata kontot. Trodde först att jag skulle bokföra detta som egen instättning (2018) kreditering och debitering på (2012) inbetalning preliminärskatt. Sen då en återbetalning egen instättning deb (2018) samt (1930) kreditering. Men vad jag tycker att jag nu läst mig till så ska inte detta bokföras så i enskild firma? Preliminärskatten ska inte betals från 1930 kontot? 
Ska jag alltså ta ut hela beloppet = lön + preliminärskatt som eget uttag och sen betala skatten från privata kontot?
Nu hittils har alltså betalt all skatt från 1930 sen tagit ut resten som lön. 

Hoppas någon förstår hur jag menar och min frågeställning 🙂
Tack på förhand!
1073
139
Hej,

Det jag tycker är bäst är att använda konto 2012 Egna skatter för detta ändamål, då kan du i balansräkningen se hur mycket preliminärskatt du betalat under året. Detta bokförs då lämpligen som Debet 2012 Kredit 1930.

Du behöver alltså inte hålla på och mixtra fram och tillbaka mellan flera konton. Sen är det ju så att själva betalningen av preliminärskatt i praktiken går till så att du sätter in pengar på skattekontot och Skatteverket drar sen vid vissa fastställda datum ett fastställt belopp. Du kan förstås sköta det här genom att inte bokföra det alls, men genom att använda ovanstående kontering så får du bättre koll.

Sen skriver du att du betalar preliminärskatten och sen tar ut resten som "lön". Det kan vara vanskligt att göra så eftersom din slutliga totala skatt kan bli högre än den preliminärskatt du löpande betalat under året och om du då tagit ut och konsumerat alla pengar kan det ju bli jobbigt. Ifall du har inkomster utanför firman så påverkar även det hur hög din slutliga skatt blir, därför är det i enskild firma önskvärt att löpande ha koll på hur man ligger till skattemässigt.
 

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.