Veteranbil som företagsbil ?

1
Jag har en förmånsbil som leasas av mitt aktiebolag och som jag får nyttja privat mot förmånsbeskattning.

Med dagens bensinpris och endast 9.50 i milersättning känns det inte så lockande att genomföra tjänsteresor med den bilen.

Har kollat på reglerna för ren företagsbil (tjänstebil) och inga andra regler än begränsning av privat nyttjande finns (10 tillfällen, ca 100 mil) samt att fordonet förstås ska gå nyttja i verksamheten.

Med tjänstebil får samtliga omkostnader inklusive bränsle tas på företaget och jag som privatperson kommer inte att gå med förlust på tjänsteresorna.

Det bör mao vara ok att företaget köper en fullt funktionsduglig veteranbil att nyttjas av mej som tjänstebil.
Den kommer inte att förmånsbeskatta mej då det minimala privata nyttjandet uppfyller reglerna.

Reparationer, bränsle och alla andra omkostnader tas av företaget. Tjänsteresorna kostar mej inget men jag får förståss heller ingen reseersättning (som inte täcker oavsett 18.50 eller 9.50).

Vi har en privatbil i familjen för privat körning.
Jag borde även kunna behålla min förmånsbil för privat körning.

Vad säger ni som kan skattemyndighetens regler ?
Inget tyckande tack.
1009
211
Hej, Givetvis kan du ha en veteranbil. Du måste dock ha koll på att om du har ett fåmansbolag så är det väldigt svårt att komma från förmånsbeskattning. Skatteverket ser det som att möjligheten att nyttja en bil i sig utgör förmånen. Oavsett om du faktiskt nyttjar den. Det är tyvärr väldigt svårt att komma från det, även om man äger flera bilar privat. Man kan också ha förmån för flera bilar samtidigt. Det där med 10 gånger och 100 mil kan du använda tex om du har en annan anställd som ibland lånar din bil. Man kan ju alltid hitta undantag. Kan vara att man kan bevisa att man inte har möjlighet att nyttja, tex för att någon annan besitter den. Kan hända att man får nersättning av förmån på en veteranbil om den inte går köra till vardags, tex om den är väldigt gammal och mer för uppvisning. Men för nersättning ska man begära det hos Skatteverket i förväg. Inget man bara kan räkna ut själv. Du kan läsa mer under: [url]https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.3/321426.html[/url] Kanske hittar du något som passar in på din situation. Men ha i åtanke att stycket "Bilen används huvudsakligen i tjänsten" främst avser om du är anställd av annan och inte företagare.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Tack för svar. Hade tjänstebilen varit en vanlig bil hade jag inte heller sluppit förmånsvärde enligt vad du skriver. Mao att ett fåmansbolog jan inte ha tjänstebil. Nåt sånt ser jag inte i skattemyndighetens regler. Vi är 2 anställda. Den andra är min fru och hon har också egen bil. Det är ett konsultföretag som utför tjänster på kundens arbetsplats. Veteranbilen hade förutom tjänsteresor gett mervärde genom att profilera företaget. Jag vet ett likadant AB där de har citroen berlingo som tjänstebil. Ägaren sa att det måste vara en sån för att godkännas. Trots att han inte har behiv av att frakta.
1009
211
Hej, Vet inte om det blandas ihop här. Ett fåmansbolag kan ha tjänstebil. Nått annat påstår jag inte. Men det är väldigt svårt att undkomma förmån på den. Att en veteranbil ger mervärde är ju bra. Men det är inget argument för att slippa förmån. Jag vet inte vad det är för "likadant". Jag vet inte vad det är för bil, men handlar det om att lastutrymmet är skiljt från förarhytten så att man kan få fullt momsavdrag eller att det är en elbil som ger rätt till bonus? När det gäller just förmån så finns det en del grunder som kan ge nedsättning, tex att man utrustat bilen så att den inte lämpar sig att använda privat.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.