Bokföra privat utlåning Handelsbolag

4
Hej,

Om jag lånar ut pengar (räntefritt) till mitt handelsbolag, och vill kunna ta ut pengarna helt skattefritt igen hur ska jag då bokföra det? Vill alltså inte att det ska räknas som ett eget uttag när jag tar tillbaka pengarna.

Funderar på övriga kortfristiga skulder 2499, men vet inte om det går att göra så?

Tack på förhand,

/J
1396
187
Det går utmärkt. Kort eller långfristig skuld beroende på hur länge du tror det varar.
32
Inget konstigt i sig. Sätter du in privata pengar kan du ta ut dem också. I alla fall i ett AB. Vi använder själva ett konto "2393" för att reglera insättning/uttag Skulle pengarna göra bättre nytta i bolaget än som tillfälligt lån till aktieägare, kan man alltid göra boka om så de stannar i bolaget.
Hoppas att jag kunnat hjälpa till ------------------------------------------- LR Design l Läsglasögon
1396
187
Ja, de flesta har nog 2393 till att reglera mellan bolaget och ägarna. Om ägaren köper en grej till bolaget och betalar privat t.ex. Men är det rena lån så gör man ju klokt i att sätta det på ett separat konto, så kan man ju ta ränta lite enklare.
25
Hej Har svårt förstå vad du har emot "Privatuttag" som torde vara det naturliga här ("räntefritt lån")utan i stället vill se det som amortering av ett krystat lån. Dessutom har du, om vinst och dispositivt, rätt till ränta på ditt privatkapital.
1396
187
Jag vet inte om du syftar på mig, men jag tycker att man får en renare och bättre bokföring om man bokför det som är lån, som lån, och det som är småinköp som avräkningar. Lånar man ut 100 000 till sitt företag så bokar man det som en skuld på 100 000. Avbetalningar görs sen med tydliga belopp, gärna lite större, tex 10 000. Då blir det enkelt att vid varje bokslut räkna ut vilken ränta man kan ta på lånet. Jämfört med att sätta in 100 000 på ett avräkningskonto, där det sen bokförs 75 olika småkvitton ut och in när ägaren köpt kaffe till personalrummet och betalat privat, eller tvärtom.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.