Kallelse till Ekobrottsmyndigheten!

10
Hej!

Då jag själv är okunnig i juridik så tänkte jag be om råd/hjälp i detta forum.

2008 löste jag in ett gäng optioner och fick över 500 000 kronor för dessa.
När jag sen gjorde 2009 års deklaration så tog jag av olika skäl inte upp denna "affär".

I slutet av 2010 fick jag besked av Skatteverket jag inte hade tagit upp ovan i min deklaration varpå jag ombads att betala in de pengar jag inte hade deklarerat plus 70 000 kronor i straffavgift.

Detta betalade jag in och trodde sen att det hela var utagerat.

I veckan fick jag ett telefonsamtal från Ekobrottsmyndigheten där de vill kalla in mig till förhör för att utröna hurvida ovan skall ses som ett brott eller ej (antar jag). Hon som ringde sa att detta var rutin pga av det handlar om så mycket pengar. Hon sa även att jag får ta med mig en advokat om jag önskar. Mötet skulle ta ca 1,5 timme...

Då jag som sagt inte vet hur sådana här möten går till eller vilken typ av frågor som ska ställas så känner jag mig lite "liten och ensam" i mitt möte med en slipade person på Ekobrottsmyndigheten. Därför tänkte jag höra med er:
- Behöver jag en jurist med mig?
- Behöver jag oroa mig för dagsböter eller i värsta fall fängelse? Vad är det värsta som jag kan förvänta mig hända i form av straffpåföljd?
- Om jag inte har en jurist med mig, behöver jag tänka mig för på vad jag säger eller svarar på olika typer av frågor och även om det finns frågor som jag inte skall eller bör svara på!?

OBS, jag vill säga att hela situationen ovan är ny för mig. Jag hade inget ont uppsåt med ovan, hade egentligen bara dålig koll på hur saker funkade kopplat till en väldigt turbulent tid i mitt liv med skillsmässa, jobbproblem etc.

Tacksam för svar av någon som har erfarenhet av ovan och gärna med juridisk kompetens på området.

mvh
Mr J
JG
1165
15
Jag tycker att du skall prata med en advokat, sätta in denne i det hela och ta med denne till mötet. Sannolikheten är stor att du där delges misstanke om brott. Utan att veta mer om din rättsliga status så är normalstraffet för skattebrott i den här digniteten dagsböter. De kommer dock inte att häkta dig eller något sådant, och åklagaren anser uppenbarligen att de har alla fakta på bordet förutom din ståndpunkt i det hela, eftersom de kallar till ett förhör och inte hämtar dig.[br][br]Eftersom du redan fått ett skattetillägg som du utan att överklaga eller tjafsa om (väl?) har betalat, och därtill att det här ändå var ett tag sedan,  så borde en duktig advokat kunna övertyga en åklagare om att det är väldigt hårt att driva det här till åtal också. En advokat kommer förmodligen att driva linjen att uppsåt saknas, att du inte motsätter dig Skatteverkets beslut och att det aldrig varit din avsikt att lura någon. Och om åklagaren tycker likadant så brukar de lägga ned ärendena.[br][br]Naturligtvis kan du föra din talan själv, men det kan vara väldigt skönt att kunna få juridiska spetsfundigheter förklarade för sig.
2360
49
Detta var uppgifter som SKV automatiskt ska få upp vid granskning så det är inga konstigheter i det. En advokat är mycket bra att ha vid ett möte med skv dels för bevis vad skv verkligen säger samt även goda råd du kan få utav advokaten. Jag tror inte det blir några efterföljningar av detta, straffskatt i den omfattningen är straff nog för att man inte observerar. Det ska sägas att även när man har kostnader så gör skv som de vill så snart blir det inga företag kvar och knappast några med pengar heller. Det blir ett ofantligt spännande val om det ska gå tillbaka till socialism/komunistisk diktatur eller om alliansen får möjlighet att reda upp soppan.[br]
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2066
22
Ta med en advokat även om du troligtvis inte behöver det om du har hyffsad koll på läget själv. Det är en liten kostnad i sammanhanget.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
10
Stort tack till er som bidragit med tips och råd![br][br]Mvh[br]Mr J
JG

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.