På motorvägen mellan Paris och Bryssel skrev arga bönder med stora gula bokstäver som syntes på långt håll: "Ursula, vi är här!" och varnade EU-kommissionär Ursula von der Leyen för att inte ignorera böndernas vädjande om bättre priser och mindre byråkrati.

Vad vill jordbrukarna? 

  • en översyn av avtal som Mercosur.
  • att import ska omfattas av samma regler som europeiska jordbruksprodukter
  • att den "kostsamma" byråkratin med jordbruks- och miljöbestämmelser görs mer flexibel och förenklas

Upprördheten fortsätter 

Över hela Europa har jordbrukarna genomfört protester under de senaste månaderna. På onsdagen blockerade bönder flera vägar i Belgien, Frankrike och Italien för att störa handeln i stora hamnar och andra strategiska sektorer.

Europeiska kommissionen planerar eftergifter

Protesterna hade en omedelbar inverkan. På onsdagen tillkännagav Europeiska kommissionen planer för att skydda jordbrukare från billig export från Ukraina under krigstid och tillåta jordbrukare att använda viss mark som hade tvingats ligga i träda av miljöskäl.

Planerna måste fortfarande godkännas av EU:s 27 medlemsländer och Europaparlamentet, men de utgjorde en plötslig och symbolisk eftergift.

Protesternas ursprung

Under de senaste åren har jordbrukarna stött på en mängd utmaningar som nu har nått en avgörande punkt. Bönderna har drabbats av torka, bränder och översvämningar, vilket har resulterat i allvarliga skador på grödorna. Ekonomin har drabbats hårt av covid-19-pandemin, och energipriserna har skjutit i höjden till följd av Rysslands konflikt i Ukraina. Dessutom har inflationen varit skenande, vilket har gjort det svårt för jordbruksprodukter att behålla sitt värde.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.