Doftmarknadsföring har sina grunder från USA där man redan på 60-talet började använda sig av dofter i marknadsföringssyfte. Skickliga marknadsförare började märka att varumärkeskännedomen blev större om varumärket kunde kopplas ihop med fler sinnen och inte bara med färg och ljud utan även med en doft.
Man kan välja att titta ännu längre bak i tiden. Till exempel under medeltiden då olika eteriska oljor blandades in i cementet vid bygget av nya kyrkkapell.
Varför kan man undra? När människor samlades i dessa kapell och tände ljus blev luften varm och aromer som fanns i cementet frigjordes och skapade en doft som sedan förknippades med den heliga platsen. Människor kände sig mer helade och upplyfta när de gick därifrån. Än idag kan man förknippa en kyrkbyggnad med doften av ladan eller rosmarin.
Personlig doftmarknadsföring
Användning av dofter för att göra intryck på människor har funnits längre än begreppet doftmarknadsföring.
Varför använder man parfym, deodorant och aftershave? Vi gör det för att framstå som lite finare och även kanske lite lyxigare. Med hjälp av parfym försöker vi understryka vår unika identitet eller bara imponera på andra människor som går förbi. Alltså försöker vi göra reklam för oss själva.
Ja det stämmer, varje enskild individ gör en personlig doftmarknadsföring. Chansen att imponera på någon när man luktar svett är inte speciellt stor. Just därför försöker vi bli av med det som är mindre bra och lyfta fram det som andra kan attraheras av.
Tala till luktsinnet
Att använda sig av doftmarknadsföring ute i handeln har precis samma utgångspunkt som att använda sig av parfym. Vi försöker göra våra butiker lite mer attraktiva, kanske eliminera det som luktar lite illa men först och främst lyfta upp dem unika varorna och attrahera kunderna till de.
Strax före lanseringen av sin parfym Chanel No 5 1921 letade Coco Chanel efter nya marknadsföringskanaler för att lyckas med sin lansering av parfymen i sin butik på 31 rue Cambon. I detta skede beordrade Coco sina säljare att spraya parfymen över hela butiken, från omklädningsrummen till entrén.
Idag har tekniken utvecklas och som tur är så slipper säljare slösa tid på att spraya slut på dyra parfymer. Många butiker har finslipat de flesta detaljer. Allt från butikens färger och de anställdas dress code till vilken musik som ska spelas och när. Men ofta glömmer butikerna utnyttja det starkaste sinnet - luktsinnet.
Det sinne som direkt kan påverka hur en person associerar varumärket. Med tanke på att luktsinnet är det starkaste och mest direkta sinnet är det förundransvärt att det tagit så lång tid att förstå luktsinnets potential som marknadsföringskanal.
Så frågan som man kan ställa sig är - hur doftar ditt företag?