Bokföring på gott och ont

Fokusera på vad du vill göra och hur du tänkt dig att lyckas med detta. Du måste också inför dig själv (och kanske banken) ha ett bra svar på följande fråga.
Varför skall människor välja just ditt företags produkter/tjänster?

Vad är sedan viktigast för att du skall lyckas som företagare? Jo, att du kan sälja, och då inte bara dina produkter/tjänster utan oftast i lika hög grad din egen person.

Men bokföringen då..?

Lyckas du inte med det ovannämnda föreligger åtminstone på lite längre sikt inte något behov av bokföring. Men vi har en lagstiftning som benhårt föreskriver att du från det du startar ditt företag är skyldig att ha en s.k. ordnad bokföring. Detta problem brukar lösas på fyra olika sätt varav ett är direkt olagligt.

1. Bokföring!? ”Det löser sig, det fixar jag senare.” Vid deklarationen nästa år kanske? – Du har ingen kontroll, och som sagt dessutom olagligt. Inte så begåvat.

2. En redovisningskonsult/bokföringsbyrå anlitas. Du betalar inte sällan dyrt för något du dåligt förstår. Månadsrapporter som inte är, eller ens fullt ut kan vara adekvata, hamnar i papperskorgen. Detta då bokföring är en färskvara.

3. Du anställer en "ekonom". Kan fungera förutsatt att du från allra första början får hjulen att snurra. Det är då inte bara du själv som skall försörjas, dessutom är långt ifrån alla ekonomer bra ekonomer.
Utan egen kunskap är du vidare här, liksom i punkten 2, i händerna på "ekonomen" och betalar dyrt för något du dåligt förstår.

4. SKAFFA DIG KUNSKAPEN OCH BOKFÖR SJÄLV. Åtminstone inledningsvis.
När sedan hjulen väl snurrat igång är det du som ger konsulten eller din anställde ekonom direktiven, du vet vad det handlar om, du vet vad som gäller, du kontrollerar hela ditt företag. Först här och nu har du fullt ut nytta av din bokföring, den stödjer ditt "sälj", den stödjer din affärsidé, du greppar ditt företag. 

Några praktiska tips gällande din bokföring

A. Vänta inte. Investera omgående vid företagsstarten i en bokföringskurs. I början har du få verifikationer (kvitton m.m.) och tidsåtgången blir minimal. Det handlar om en för dig och ditt företag lönsam investering i kunskap.

B. Då din tid är dyrbar väljer du givetvis den leverantör som på kortast tid ger dig mest kunskap. Var noga med att du får en generell kunskap som inte låser dig till ett visst program. Illusionen X-företagets datorbokföringskurser är vanligt florerande. (Samma 500-åriga bokföring, samma matematik oavsett program.) Kolla även eventuella garantier, support, referenser etc.

C. Kom över tröskeln, det initiala, kom igång. Första veckan/månaden tar bokföringen lång tid, andra veckan/månaden halveras denna tid o.s.v.
Det är "samma" löpande bokföring. Snart räcker en timma per vecka för hela din administration. (72 % av alla förtag är s.k. soloföretagare utan
Anställda.)

D. Förenkla och använd sunt bondförnuft. Samla t.ex. kvitton gällande småutgifter till en månadsrapport. Lyssna inte på "bokhållare" som vill komplicera på detaljnivån. De är ute efter din plånbok och skräms inte sällan med "staten/skattemyndigheterna".

E. Med rätt kunskap tar du på 10 minuter fram ett periodbokslut varje månad. Du vet då exakt vad du kan ta ut i "lön" den aktuella månaden.

F. Rådfråga praktiskt verksamma och kunniga företagare d.v.s. skaffa dig med fördel en s.k. mentor.

Ställ frågor eller hjälp andra i vårt forum om bokföring

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.