Om en chef eller en kollega berättar för dig om att någon annan inte håller måttet, hur påverkas du av det? Hur inverkar det på din upplevelse av psykologisk trygghet? Ja, märkligt nog kan den faktiskt öka. Du känner dig utvald! Du har ansetts vara värd ett förtroende, och känslan av att vara inne i värmen blir då lite större.
Men det är lite som att kissa i sängen. Varmt först…. men sedan? Ja, faktiskt ganska kallt och obehagligt. Om någon snackar skit med dig om en person ni båda känner till, så skapas en (omedveten) rädsla inom dig för att det ska talas också om dig i negativa ordalag (men inte med dig) om du inte lever upp till förväntningarna.
Psykologisk trygghet på en arbetsplats är avgörande för att vi och andra ska prestera vårt allra bästa, men också för att skapa trivsel och förutsättningar för hälsa, det har de flesta hört om några gånger vid det här laget. Ett psykologisk tryggt sammanhang innebär att människor upplever att man kan tala öppet och konstruktivt om misstag i syfte att ta lärdom av dem, att frågor tas emot med öppenhet och att man vågar visa att man inte alltid kan allt. Psykologisk trygghet byggs upp av konstruktiv och uppriktig kommunikation som hela tiden utgår ifrån verksamhetens, teamets eller individens mål.
Har du erfarenhet av organisationer där det ofta pratades om människor i negativa ordalag, men inte med? Hur upplevde du det? Vad blev de långsiktiga konsekvenserna? Ibland är det uppriktigt sagt jättesvårt att inte prata illa om andra! Folk beter sig verkligen inte alltid som vi önskar. Vi blir stressade, irriterade, sårade, trötta, besvikna och kan känna att vi faktiskt behöver prata lite skit ibland.… det är väldigt mänskligt att känna och göra så. Vilka erfarenheter har du?
I nästa artikel, Att prata MED istället för OM varandra, skriver jag om hur vi kan handskas med det här.