Antalet konkurser i Sverige fortsätter att vara mycket högt. Under 14 månader i rad har konkurserna ökat jämfört med hur det såg ut ett år tidigare. Att det därför föreligger krisstämning i flera branscher råder det inget tvivel om.

– Det är besvärliga tider för många företag, säger Karls Stjerna som är VD på kreditupplysningsföretaget Syna. Under september ökade antalet konkurser med 18 procent på riksnivå då 603 aktiebolag försattes i konkurs jämfört med 509 i september förra året.

Jämför man årets tre första kvartal med förra årets blir bilden än dystrare. Under perioden har konkurserna ökat med 37 procent och det om något visar på att situationen är alarmerande och frustrerande för många företag. För ett år sedan hade 4 087 företag gått i konkurs. I år är motsvarande siffra hela 5 592.

Karl Stjerna menar att en rad omständigheter samverkat till den dystra utvecklingen. Efterdyningarna till Covid-pandemin och den senaste tidens kraftiga räntehöjningar är två faktorer som pressat många företag liksom att allt fler konsumenter håller allt hårdare i plånboken.

– Nu kommer också allt fler rapporter om att Sverige, liksom flera andra länder, är på väg in i en befarad lågkonjunktur med minskad internationell efterfrågan. Det ökar pressen ytterligare på många företag och utvecklingen ser inte hoppingivande ut.

– Normalt brukar antalet konkurser öka efter sommaren och min bedömning är att vi får räkna med ett fortsatt högt konkurstryck under resten av hösten och vintern, konstaterar Karl Stjerna. Längre än så är det svårt att sia om.

Vissa branscher är hårdare drabbade än andra. Restaurangbranschen är en av dessa som alltid brukar ligga i topp. Det gör vanligtvis även byggbranschen, men här syns en kraftig ökning i takt med att byggandet av nya bostäder och kontorsfastigheter för tillfället är rekordlågt. Även handeln är illa ute och branschen själv förutspår fortsatt mycket tuffa tider.

– Att tala om kris är knappast en överdrift. Tidigare var det framför allt mindre företag med ett fåtal anställda som inte klarade sig, men nu ser vi att även lite större och medelstora företag inom sektorn tvingas ge upp, säger Karl Stjerna.


3 kommentarer
2023-10-02 08:13
ALLA PROBLEM OCH SVÅRIGHETER VÄRLDENS LÄNDER NU BEFINNER SIG I KAN VARJE LANDS BEFOLKNING ENKELT och FREDLIGT SJÄLV LÖSA...Detta gäller framförallt i Sverige då....Enligt de offentliga fakta jag har så togs Sverige över av ett kriminellt gäng redan år 1620 när Axel Oxenstiärna bildade Djupa Staten för att kunna legalisera och skydda upphovsmakarnas alla typer av brott via Svensk nationell lagstiftning och sedan med Sverige som stolt och redig frihamn....med vänsterarmen kunna besegra och kolonisera alla andra länder i världen inifrån via korruption, kriminalitet och alla andra vapen tänkbara i osynliga Fjärde generationens krigsföring. Att det i Svensk lag inte är reglerat några straff mot banker som vägrar följa ett antal vässentliga lagar som skall skydda låntagaren och dennes rättigheter är ett öppet fönster i lagstiftningen för alla att se hur illa ställt det är i Sverige och att därmed de sedan 2017 omskrivna och ihopabuntade internationella militära-, krigs och människorätts- lagarna, av Sveriges befolkningen legitimt kan krävas för att införas i Sverige under en period av 8 år....så att Sverige också följer den internationella drännering som påbörjats rensa världen från Djupa Staten. Definitionen av inre hot mot befolkningen i de nya lagarna ger nu även militären fria händer att själv agera för att skydda sin befolkning. Varför man juridiskt kan konstatera att befolkningen skall sluta fredligt kravfyllt demonstrera gentemot politiker och civil administration och istället göra detta mot Svenska militären. Se mer...
0
2023-10-02 07:47
Eftersom krisen är global så gör man bäst i att lära sig rätta innebörden i de ord globalismen använder och vilka ord världens vaknande befolkningar använder i sitt motstånd mot globalisterna.....“ONLY THOSE WHO DISOBEYED SURVIVED,” Dessa orden tog fart lite varstans under virus nedstängningen. På Lahaina blev orden nästan 100% verklighet..... varför de nu har lyft rejält och VAPENGJORTS globalt. Det doftar inte bara brand längre SYNES DET.....det doftar även hö....TJUGOR. Ord med "CODE" mening som hotfullt vapen MOT BEFOLKNINGEN är vi redan vana vid och har nog alla sett och hört... tex. ‘Sustainable’ Is The New Code Word For Genocide Se mer...
0
2023-10-02 07:42
Kan ju vara så att det även kan vara en kontrollerad nedmontering av hela samhället för att enklare kunna inför något nytt.....eftersom MANCHURIAN MONEYSCAM är en annan frihetlig västvärlds bild av idag....vilken säger att det i stort inte finns kvar några aktiva egna fristående länder utanför BRICS. Enligt den finns det istället bara en massa Aktiebolag med Landnamn kontrollerande ländernas myndighets-administrationer som därmed ur makt aspekt alla tillsammans helt styrs och ägs av en mänsklighets-fientlig global organisation med 100% ondsint egenintresse. Det hemska i kråk-sången sägs vara att alla dessa bolag i huvudsak lånar pengar från centralbanker som alla tillsammans endast har ett fåtal privata familjer som ägare....CB som trycker upp länders FIAT valutor helt ur tomma intet...med krav om 6% ränta Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.