Dagens lönetak på 27 000 kronor motsvarar 80 procent av medianlönen och överstiger redan kollektivavtalet i de flesta sektorer, skriver Tidningen Näringslivet. Regeringens restriktioner har fått stark kritik av forskare och specialister.

175 000 nya anställda krävs - kompetensen finns inte i Sverige

Det nya förslaget är under utredning och snart kommer en rapport om hur begränsningen ska kunna förverkligas. Om det genomförs blir det ännu svårare för företag att rekrytera nödvändig kompetens på en arbetsmarknad som de kommande åren behöver anställa 175 000 nya medarbetare.

– Det är väldigt tydligt att företag som rekryterar arbetskraftsinvandrare på sikt växer betydligt snabbare än företag som inte rekryterar arbetskraftsinvandrare. Arbetskraftsinvandringen möjliggör ju tillgång till en kompetens som inte finns tillgänglig här i Sverige, sa Jonas Öhlin, analytiker på Strategirådet på Svenskt Näringslivs seminarium om arbetskraftsinvandring.

Svårt att få bostad och arbetstillstånd

I exempelvis tech- och hotellbranschen är bristen på kompetens starkt oroväckande. Konsekvenserna kan också bli förödande för vård- och omsorg. Förutom lönetaket finns det andra omständigheter som försvårar arbetskraftsinvandringen till Sverige. Det tar exempelvis mycket längre tid att få arbetstillstånd här än i andra länder och boendefrågan är en svår nöt att knäcka även för personer med hög fast inkomst.

Ett intrång som riskerar tillväxten och lönebildningen

Ett högre lönetak skapar inte bara bekymmer för de enskilda företagen - hela den svenska lönebildningsmodellen omkullkastas.

“Det finns flera orsaker till det. Dels har vi en tradition att politiken inte ska blanda sig i lönebildningen – och det här är ett ingrepp”, säger Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, till Tidningen Näringsliv.

Hon konstaterar att tanken antagligen är att man inte ska anställa: “De vill ju ha en lägre andel invandring”.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.