Helena Jahncke, doktor i psykologi vid Gävle högskola, byggde upp ett försökskontor där de tog in testpersoner som skulle lösa uppgifter i en helt vanlig ljudnivå för öppna kontorslandskap. Hennes forskning visar att människorna påverkades negativt av ljudmiljön i öppna kontorslandskap och de presterade sämre i en miljö med högre ljudnivå.

Hon kunde även se att människor störs redan när de börjar uppfatta vad som sägs och att arbetsminnet går ner med upp till 10 procent när man hör vad andra säger. En konsekvens av detta kan vara att man går miste om en hel del produktivitet om alla i kontorslandskapet underpresterar och det kan blir kostsamt för företaget.

Samtidigt har Christina Bodin Danielsson som är arkitekt och doktor i arkitektur vid Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan, undersökt hur folk upplever sin arbetssituation i olika typer av kontor. Resultatet av hennes forskning visar att kontorslandskap med 10 till 25 personer upplevs som sämst. De som sitter i egna kontor trivs dock bra och dem som sitter i små enheter klarar sig helt ok så länge de strävar efter samma mål.

Ett alternativ till öppna kontorslandskap som däremot har visat sig vara positiva är de så kallade flexkontoren. De är relativt nya och går emot forskningen som visar att det är viktigt att skapa sig en egen identitet vid sin arbetsplats men de har ändå visat sig mycket positiva. Här har kontoristen inget eget skrivbord utan ska kunna välja mellan att sitta i ett öppet landskap, ett tyst rum och diverse mötesrum.

Anledningen till att man tror att flexkontoret är bra är för att medarbetarna får en egen frihet att välja det som passar dem både för stunden och där de känner sig som mest produktiva.

Vad som passar ditt företag och dina medarbetare bäst kan vara svårt att säga men det här är resultat från forskning i ämnet just nu.

Källa: Vetenskapens värld, Avsnitt 13, 2014.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.