Detta har förändrat det arbetssätt vi är vana vid och mycket tyder på att arbete även i framtiden kommer bli mer flexibelt

Det som dock ofta förbises är att arbete hemifrån kan komma med ett antal cybersäkerhetsrisker. Hemnätverk och datorer är som standard inte lika säkra som i företagsmiljöer. Eftersom du nu ska jobba hemifrån måste du se till att du kan göra det på ett säkert sätt och se till att inga dataläckor uppstår där hackare får tillgång till exempelvis företags- eller kunddata. I denna artikel ska vi gå igenom hur du kan arbeta säkert hemifrån, så att du i lugn och ro kan fortsätta med vetskapen om att du, dina uppgifter och känslig företagsinformation är trygga.

1. Säkra internetanslutningen med ett VPN

Likt offentliga nätverk, är hemanslutningar oftast inte krypterade som standard. Detta innebär att hackare kan fånga upp data eller injicera skadlig programvara i ditt system. Det finns även en stor risk för att internetanslutningar i hemmet blir avlyssnade och att företagsdata eller personuppgifter stjäls. Det är inte heller helt ovanligt att vilja byta arbetsmiljö vid distansarbete hemifrån, varför många sätter sig på café, restauranger eller bibliotek med offentligt Wi-Fi. Detta är en enorm säkerhetsrisk eftersom dessa nätverk har dålig säkerhet och kan skannas av hackare som letar efter svaga anslutningar. 

Således är VPN-anslutningar avgörande när du arbetar hemifrån och ansluter till osäkra nätverk. Ett VPN upprättar en säker och krypterad anslutning mellan din dator och internet, vilket skapar en privat tunnel för din data och kommunikation. Det ger ett säkert nätverk genom vilket du kan surfa på nätet utan att kompromissa med din integritet samt utan hinder besöka webbplatser och få tillgång till innehåll.

Med ett VPN kan du arbeta från vilken plats du vill utan att någon kan peka ut exakt var du är. Din VPN-server kommer att maskera din IP-adress, kryptera din trafik och förvirra avlyssnare och snokande obehöriga å dina vägnar. Dessutom kan du vara säker på att ditt företags känsliga information skyddas från cyberbrottslingar och komma åt ditt företags servrar utan rädsla för exponering. 

Det finns många olika typer av VPN, men i detta fall kan det vara av fördel att vända sig mot VPN som fokuserar på konsumenter. Exempelvis erbjuder NordVPN denna typ av VPN. Dessutom kan du få vpn gratis provperiod i 30 dagar för att testa om tjänsten är något för dig eller inte.

2. Uppdatera ditt operativsystem och programvara

Att uppdatera ditt system kan verka som en onödig och komplicerad process. Men det är faktiskt det motsatta. I praktiken är det en enkel men mycket viktig process som stoppar virus och hackare. Eventuella buggar eller sårbarheter som finns i systemprogramvaran fixas vanligtvis av tillverkaren via uppdateringar, så att hackare och cyberbrottslingar inte kan dra nytta av dem. Se till att du tar dig tid att uppdatera ditt system och din programvara.

3. Använd säkra samarbetsverktyg 

Under distansarbete hålls de flesta diskussioner och möten online, vilket följaktligen innebär att de samarbetsverktyg som används bör säkras. Utvärdera olika programalternativ och var uppmärksam på de möjligheter programvaran ger, men även vilka svagheter det finns när det kommer till säkerhet och integritet.

Missa inte: 16 tips hur du får distansarbetet att fungera

4. Installera antivirusprogram och brandvägg

Ett antivirusprogram kan upptäcka olika typer av hot på dina enheter och ta bort dem. Denna typ av säkerhetsprogram gör regelbundna skanningar på din enhet och rensar bort onödiga och skadliga filer. Det bästa är självklart om de eventuellt skadliga filerna aldrig kommer in i din enhet från början, men ett antivirusprogram fungerar som ett sista lager av skydd i det fall skadliga filer ändå lyckas infiltrera enheten.

En brandvägg kommer att förhindra obehörig åtkomst till och från nätverket, vilket ytterligare stärker säkerheten för dina enheter. Vad brandväggar gör är att övervaka nätverkstrafik, samtidigt som de hittar och blockerar oönskad trafik. Således är brandväggar viktiga verktyg som skyddar dina enheter mot olika cyberhot.

5. Använd starka lösenord och en lösenordshanterare

God lösenordssäkerhet är alltid viktigt, men att skapa unika och säkra lösenord för varje webbplats samt komma ihåg dem kan vara svårt. En lösenordshanterare kan hjälpa dig att både komma ihåg och skydda dina lösenord genom att den hanterar och lagrar alla dina lösenord samt kan hjälpa dig att skapa nya säkra lösenord i framtiden.

6. Se upp för nätfiske

Nätfiske involverar en individ eller enhet maskerad som en legitim källa som, vanligtvis via e-post, försöker lura ett offer att ge ut privata inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Detta kan sedan användas för att bryta sig in på konton, stjäla mer konfidentiell information, utföra identitetsbedrägerier och mycket mer.

Nätfiskemeddelanden har blivit så sofistikerade att det blir allt mer utmanande för privatpersoner att identifiera dem, särskilt när de tar sig förbi e-postfiltren direkt till en anställds huvudinkorg.

Avslutningsvis

Distansarbete kommer med säkerhetsrisker som du bör ta itu med, oavsett om vi pratar om permanent distansarbete eller bara några timmar per månad. Genom att ha de ovan nämnda punkterna i åtanke och genomföra de nödvändiga åtgärderna, kan du i lugn och ro fortgå med ditt distansarbete hemifrån.

Läs vidare: Att arbeta hemifrån är business as usual


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.