Det kan vara svårt att hitta kandidater till ett nytt jobb som verkligen är intresserade av vad du har att säga under en intervju. Många kommer till en intervju för att imponera och har innan kommit på smarta frågor att ställa. Det är bra men det är även många av dem som bara ställer frågorna för att verka smarta samtidigt som de i själva verket inte bryr sig om svaret.

Många av de frågor intervjukandidaterna ställer är inte relevanta och ofta ett slöseri med tid. Men det finns de frågor som är bra att ställa under en intervju. En bra kandidat ställer frågor som de vill ha svar på så att de kan utvärdera företaget och ta reda på om de verkligen vill jobba för dig. Här är fem frågor bra kandidater ställer:

Vad förväntar du dig att jag ska göra under de första 60 till 90 dagarna?

Bra kandidater vill komma igång med arbetet så snabbt som möjligt istället för att sitta och vänta eller lära sig under flera veckors tid. De vill direkt vara med och göra en skillnad.

Missa inte: Hur du skriver en bra jobbannons

Vilka egenskaper har era bästa anställda?

Bra kandidater siktar på långsiktiga anställningar. Alla organisationer är olika och så är även de viktigaste egenskaperna hos de mest produktiva inom organisationerna. Kanske arbetar de bästa långa dagar, är kreativa, bra på att skaffa kundkontakter eller något annat.

Bra kandidater vill veta detta eftersom de vill veta om de passar in och om de kan bli en av era bästa medarbetare.

Vilka saker är det som verkligen ger resultat för företaget?

En anställd är en investering och bör därför generera en positiv avkastning på sin lön. Alla jobb har vissa delar som gör en större skillnad än andra. Du vill därför finna medarbetare som kan generera högre omsättning, som kräver mindre utbildning och bidrar till en bättre övergripande produktivitet.

Bra kandidater vill veta vad som verkligen gör skillnad för företaget. De vet att om företaget går bra så ger det mervärde även för dem.

Vad gör era medarbetare på sin fritid?

Bra anställda tycker om sitt jobb och människorna de arbetar med. Visst är detta en svår fråga att svara på om det inte är ett litet företag men du kan svara i stort vad du vet.

Vad som är viktigt är att den sökande vill se till att de har en rimlig chans att passa in eftersom att bra kandidater oftast har andra alternativ.

Hur planerar du att ta itu med..?

Varje företag står inför en stor utmaning: tekniska förändringar, konkurrenter kommer in på marknaden, skiftande ekonomiska trender. Det finns sällan en Warren Buffett som kan skydda ett litet företag.

Även om en kandidat ser ditt företag som en språngbräda så hoppas de fortfarande på tillväxt och framgång. Skulle de sedan lämna företaget vill de att det ska vara på deras villkor och inte för att du tvingats i konkurs.

Låt säga att du intervjuar för en position i din cykelaffär. En annan butik öppnar mindre än en mil bort. Hur planerar du att ta itu med den nya konkurrenten?

En bra kandidat vill inte bara veta vad du tycker utan de vill veta vad du tänker göra i framtiden och hur de passar in i dessa planer.

Källa: Inc.com

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Kristina
2012-11-27 16:27
Ja det är ju inte svårare än så att få ett jobb. Förbereda sig, visa intresse och kom lösningar på problem som du förmodar företaget har. Krävs att man har lite erfarenhet och jävla anamma i ryggsäcken men ingen intervju blir ju mer trist och risken att bli nekad är minimal.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.