Sedan 1965 har Buffetts Berkshire Hathaway levererat en årlig avkastning på 19,8 %, jämfört med 10,2 % för S&P 500-indexet. Detta har resulterat i ett värde som är 140 gånger högre än om pengarna hade investerats i kapitalindexet de senaste 59 åren, skriver tidningen Forbes.

Buffett är världens sjätte rikaste person med en förmögenhet på 133 miljarder dollar – som han har lovat att skänka till filantropiska ändamål.

Buffett har fått smeknamnet "Oraklet från Omaha" för sina rättframma förklaringar av aktiemarknadsinvesteringar och företagsägande. Många misslyckas inom dessa områden på grund av känslor av rädsla och girighet vid olämpliga tidpunkter, menar han. Buffetts strategi har varit att hitta företag han gillar, köpa in sig och hålla dem så länge som möjligt.

Förra helgens årliga bolagsstämma var den första för Buffett, 93, sedan vice ordförande Charlie Munger gick bort i november förra året vid 99 års ålder. Det var uppenbart att Buffett arbetade i en annan dynamik utan sin sidekick, som länge kompletterat Buffetts långa utläggningar med vassa kommentarer och kloka oneliners. Buffett saknade tydligt sin väns sällskap och vid ett tillfälle, efter att ha svarat på en fråga om elproduktion i Utah, vände han sig instinktivt till vänster och sa, "Charlie?" Men Charlie var inte där. Stolen var nu upptagen av Buffetts utsedda efterträdare, Greg Abel, ordförande och VD för Berkshire Hathaway Energy, och vice ordförande för icke-försäkringsverksamheter sedan 2018.

Forbes har rapporterat om Buffetts aktiekunnande sedan november 1969, då de publicerade sin första profil av honom, "How Omaha Beats Wall Street." Vid den tiden hade hans Buffett Partnership tillgångar på 100 miljoner dollar. Idag är Berkshire Hathaways tillgångar mer än 1 biljon (tusen miljarder) dollar.

Buffetts övergripande strategi har utvecklats över åren, mycket tack vare råd från Munger. Buffett började som en strikt Graham och Dodd-fyndaktieinvesterare, men på senare tid har hans stora framgångar kommit från att äga starka varumärken till rimliga priser. Berkshire Hathaways stora positioner i ikoniska företag som Coca-Cola, American Express och Apple, samt helägda företag som GEICO, har varit centrala för Berkshires sex decennier av investeringsframgångar.

Vid årets årsmöte avslöjade Buffett hur mycket han använder beteendepsykologi för att styra många av sina positioner. Hans många års erfarenhet gör att mycket av detta är intuitivt.

Att bedöma de övergripande nivåerna av rädsla och girighet bland investerare har alltid varit en ledstjärna för värdeinvesteringar på Berkshire Hathaway. 1964 köpte Buffett upp aktier i American Express efter att ett av företagen de finansierade fastnat i en bedrägeriskandal med salladsolja. Rädsla drev ner Amex-aktierna med mer än 50 %, men de återhämtade sig och steg kraftigt när rädslan avtog. Idag äger Berkshire Hathaway American Express-aktier värda mer än 36 miljarder dollar, med en avkastning på inte mindre än 25 966 % över de senaste 50 åren. Buffetts investering på 5 miljarder dollar i Goldman Sachs vid höjdpunkten av finanskrisen 2008 är ett annat exempel på hur han utnyttjar extrema investerarreaktioner för att göra vinst.

10 av Berkshire Hathaways största innehav

  • Apple Inc
  • Bank America Corp
  • American Express Co
  • Coca Cola Co
  • Chevron Corp New
  • Occidental Pete Corp
  • Kraft Heinz Co
  • Moodys Corp
  • Davita Inc
  • Citigroup Inc

Missa inte: Tips på investeringar utanför börsen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.