Sverige står inför en kris; en kris som handlar om en befolkning som bara växer medan arbeten blir färre och färre. Lösningen? Fler entreprenörer.

Det finns många diskussioner i politikerlandskapet om var och hur arbetena ska skapas. Vänstern propagerar fler arbeten i den offentliga sektorn medan högern för småföretagarnas talan. Det som glöms bort är faktumet att för att den offentliga sektorn ska kunna erbjuda fler jobb krävs det också fler entreprenörer.

Den offentliga sektorn är beroende av skattebetalare. Skatt drivs in från arbetande medborgare, arbetskraft som finns i företagen. För att få fler jobb i Sverige krävs det därför ett bättre företagarklimat som gör riskerna värda vinsterna; vi behöver en förändring och vi behöver den nu.

Småföretagarnas problem idag är många i lilla landet lagom, vars politik verkar ha skapats för att hämma utvecklingen snarare än för att främja den. Till att börja med är arbetsgivaravgifterna väldigt höga i Sverige om man jämför med övriga länder i världen. Problematiken trappas i sin tur upp med att, ovanpå dessa skrämmande höga avgifter, finns det heller ingen vinstgaranti. Det varierar från månad till månad, år till år, hur stor vinsten hos ett företag är. Egentligen skulle de första fem åren behöva vara vinstfria för att företagen ska kunna bygga upp ett sparkapital som kan hjälpa till i krisande tider. Ett sparkapital som mycket väl behövs i dagens företagarklimat.

Företagare tar nämligen många risker varje dag. För att kunna vara ledig med sitt nyfödda barn måste en viss summa pengar till föräldrapenningen arbetats in, och det kanske man som småföretagare fått bortprioritera. Sjuklönen är inte densamma för en småföretagare och kan till och med bli väldigt kostsamt, liksom fall man anställt fel personal. Kanske måste du till och med låna pengar för att försöka få ditt företag på fötter – kanske utan att lyckas.

Å andra sidan är arbetet som småföretagare också väldigt kreativt, givande och stimulerande. Ingen dag är den andra lik, och hela tiden får man chansen att skapa något nytt, något eget. Förutom detta så hjälper företagarna dessutom Sveriges näringsliv. Fler etablerade företag innebär fler arbeten i Sverige. Fler arbeten innebär en tryggare ekonomi som har resurser till att ta hand om sin befolkning.

Så varför tar vi inte bättre hand om vårt näringslivs hjältar? Varför tar vi inte bättre hand om våra företagare när det i slutet av dagen är dem som skapar jobben idag? Varför tar vi inte bättre hand om våra företagare när det behövs fler företag för att få vårt näringsliv på fötter?

Vi behöver fler företagare i Sverige. Vi behöver fler som vågar ta steget och för det behöver vi en tryggare politik.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
Robert Blom
2014-10-24 20:50
Man måste visa en bättre bild av MLM. En industri som bara växer och växer utomlands. Vilket gör att många människor utvecklas och tjänar massor av pengar och blir själv försörjande. Vist är det mycket vårat fel som är inom MLM branschen vi måste förklara att det är inte bara att glida på en räkmacka utan det är hårt arbete som ligger bakom all framgång. Men det gäller ju allt jobb här i världen.

https://www.youtube.com/watch?v=LyttU1R697Y&list=UUBY75f4JM-bzUCqucG7epEw
Se mer...
STig Björne
2014-10-13 21:31
Enligt Global Entrepreneurship Monitor 2014 vill allt fler svenskar bli entreprenörer. Andelen svenskar som ägnar sig åt entreprenör­skap har nästan fördubblats åren 2007 till 2013.

Och kvinnors företagande ökar betydligt snabbare än männens.

Sverige ligger även i topp i förmågan att se affärsmöjligheter.

Läs mer om studiens resultat: http://wp.me/p2Qye9-Cn

/ Stig Björne
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.