Du har säkert mött människor som säger ”Sån är jag”, ”Jag har alltid varit sån”, ”Det är så här jag är” eller ”Jag känner mig själv och jag vet att jag fungerar så här”. Vad dessa människor inte inser är att de lever ut gamla vanor och att dessa vanor skapades väldigt tidigt i livet. (Läs Del 1 om din självbild här)

För att gå tillbaka till jämförelsen med bilkörandet eller cyklandet så är det sätt vi alltid sett oss själva också en vana. Den är en internaliserad vana som gör att vi tror att det är så här vi är.

Vår värld är i konstant rörelse där ingenting står stilla. Hur mycket vi än tror att saker och ting är desamma så hamnar vi alltid i nya situationer på samma sätt som att våra celler i kroppen byts ut och nya skapas varenda sekund i livet.

Vi är med andra ord långt ifrån samma person som vi var under våra första levnadsår. Men om vi inte aktivt förändrar den självbild som skapades då så kommer vi att fortsätta agera ut den gamla bilden vi bär inom oss.

Jag rekommenderar alltid mina klienter att vara nyfikna på vem de egentligen är istället för att luta sig tillbaka med en tro om att ”Sån är jag”. Så fort du säger att du vet stänger du också många dörrar till utveckling.

Du är den viktigaste personen i ditt liv och det är dem som är nyfikna och vågar gå in djupt inombords som kommer att hitta mer av sin potential. Det är dem som låter bli som lever ut gammal vana. Det är alltså i din öppenhet som din förändringspotential ligger. Om du klarar av att inse att du lever ut gamla inlärda vanor och beteenden så börjar du också skaffa dig en större kontroll över dem.

Hitta din säsong

Känner du dig begränsad i ditt liv och önskar komma vidare är det stor risk att du agerar ut omedvetna beteenden som du lärt dig av andra och som inte är i harmoni med vad du egentligen vill i ditt liv. Det här upplevs dock oftast bara som ett problem så länge du stirrar dig blind på att du känner dig begränsad och det baseras på en form för okunskap. När du tar beslutet att söka lösningar istället och riktar ditt fokus på att lära känna dig själv på nya och djupare sätt så kommer du att börjar röra på dig igen.

Ju bättre du lär känna dig själv desto lättare kommer det att bli för dig att komma ut ur gamla gängor och vanor som gör att du agerar på ett oönskat sätt.

Vi människor är som årstider. Vi agerar som bäst när vi gör vissa saker. När du gör något du mår bra av och känner glädje och inspiration är du i ”din” årstid. Det är då du blomstrar och hittar idéer och lösningar och lyfter andra med din blotta närvaro. Om det här sker under sommaren är det viktigt att förstå att snart kommer hösten. Hösten ger dig en annan kvalitet, andra förmågor och utmaningar. När vinter tar över ger du dig i kast med ytterligare en ny form för utveckling. Våren börjar sedan väcka upp någon som legat i dvala under en tid och när sommaren är tillbaka så står du där i full blomst.

Människor är som naturen, vi kan inte ignorera våra egna årstider och de följer dig precis som skuggan var du än går. Det handlar om att hitta din egen årstid och att låta dig följa med i naturens flöde för att kunna använda den på bästa sätt. Naturens cykler är dina cykler.

Denna process är den mest naturliga vi har och till trots för detta så får vi inte på någon skola lära känna oss själva. Vi kan gå de mest prestigefyllda skolorna världen över, lära och samla oerhört viktig och bra information utan att lära oss någonting om oss själva.

Allting är i ständig förändring men självkännedom är ett val vi måste lära oss att ta. När du börjar studera och förstå hur din självbild ser ut så öppnar du många nya dörrar till en utveckling du tidigare inte vågat tro på. När du förstår din självbild kan du förändra den och de begränsningar du tidigare upplevt kommer att vara ett minne blott. Så var nyfiken på vem du är bakom allt du lärt dig. Det är viktigare än du tror – det är din potential!

  • Fråga dig själv vad du kan lära dig om dina personliga cykler för att få tag på mer av din egen storhet.
  • Fråga dig själv vilken årstid som är din för det här är din inspiration och glädje finns. Dela din storhet med andra. Då växer den och skänker även andra glädje.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.