När man möter en människa brukar man kunna få en känsla av hur personen mår, utan att den egentligen berättar det med ord. Vi har inbyggt i oss sedan långt tillbaka att kunna läsa av våra medmänniskor för att veta om de är vän eller fiende. Kroppsspråket avslöjar våra tankar, oavsett om vi vill eller inte.

Antingen syns det tydligt eller så är det små så kallade mikrouttryck skapade av vårt undermedvetna som berättar för omvärlden vad vi egentligen tycker och tänker om andra eller oss själva.

Hela vårt kroppsspråk, vårt sätt att betona och använda ord avslöjar vår inre dialog. Hur påverkar detta säljsituationer, anställningsintervjuer eller andra möten med människor? Förmodligen väldigt mycket. Om vi går in i en butik och vill köpa en produkt och vi får en känsla av att säljaren inte själv är övertygad om att det är en bra vara, så blir vi själva lätt osäkra på om vi verkligen vill köpa produkten. Om vi sitter på en anställningsintervju och berättar om oss själva på ett sätt som vi själva egentligen inte tror på, kommer det att synas. Arbetsgivaren kommer tveka och förmodligen välja någon annan.

För att utstråla det vi vill utstråla krävs att vi tror på det till 100% inombords. Vi kan med andra ord inte fejka oss till ett äkta leende, vi måste först le på insidan. Vår inre dialog är en av de viktigaste faktorerna för att kunna skapa ett leende på insidan. För att kunna le inombords krävs det en medvetenhet och återkommande träning på att ta kontroll över den inre dialogen och styra den så att den hjälper oss istället för att motverka.

Nedan följer några tips för att återta kontrollen över din inre dialog och kunna utstråla det du egentligen känner:

1.    Börja lyssna på dig själv och dina egna tankar. Till en början kan du stanna upp efter en situation och reflektera kring vad du tänkte och vad du sa till dig själv eller någon annan. För den som är intresserad av personlig utveckling är detta steget början på en mycket intressant utveckling, om du väljer att ta till dig dina egna tankar och reflektera kring vad de egentligen säger till dig. Vilka värderingar och fördomar finns dolda i min inre konversation och som kan vara nyttigt att lyfta till ytan för att utvecklas vidare och kunna vara genuin mot kunder och andra människor du träffar?

2.    Träna upp en medvetenhet kring vad du tänker i situationen. Vad tänker jag just nu? För att kunna lyssna på dig själv i nuet krävs att du börjat träna upp en lyhördhet som beskrivs i föregående steg. Genom att träna på att vara medveten i nuet kan du ta kontroll över ditt sätt att möta människor. När du upptäcker dig tänka en negativ tanke om kunden eller dig själv i mötet har du möjligheten att förändra ditt tankemönster direkt och få en annan respons från den andre som resultat.

3.    I förväg intala dig själv vad du vill tänka i en viss situation som kommer. När du lärt dig att vara medveten i nuet om hur du tänker, kan du också börja förbereda hjärnan kring hur du vill tänka i en viss situation. Precis som elitutövare i de allra flesta sporter där man använder mental träning som skapar bilder av vad de vill nå för resultat, precis på samma sätt kan du göra, även med din inre konversation. Vad vill jag säga till människorna jag möter i en speciell situation, vad vill jag tänka just då? På vilket sätt kan jag motivera mig själv genom att intala mig att det kommer gå bra? Kan jag lära mig att föreställa mig en inre hejarklack som finns där när jag behöver extra stöd?

Sammanfattningsvis, vad du tänker om dig själv och andra syns på utsidan, oavsett om du försöker dölja det eller inte. Därför måste du göra ett val som gör att du kan bli genuin i dina tankar och utstrålar det du egentligen vill utstråla.

När du väljer dina tankar skapar du din framtid!

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.