Den finansiella världen är full av esoteriska förkortningar. Det är inte konstigt att många aldrig hört talas om begrepp som LEI-koder, ECP, EMIR, MTF, OTF, osv. Det nya EU-direktivet MiFID II har dessutom utökat detta redan gigantiska ordförråd ytterligare, vilket gör det ännu svårare för nybörjaren att bygga upp en grundläggande förståelse för vad som pratas om på toppnivå. MiFID II innehåller mycket information om just LEI-nummer, vilket gör det till ett viktigt koncept att förstå sig på om du har behov av att vara insatt i finansbranschen. Om du är en egen företagare eller driver egen firma, så är det viktigt att du vet vad det är. 

LEI står för Legal Entity Identifier och är en kod på 20 siffror vars syfte är internationell identifiering av företag. Som en följd av detta är varje individuell LEI-kod kopplad till ett specifikt företag. LEI har ingenting med handelsregistret att göra, så du måste ta uti med båda separat.

LEI-koden är någonting som gör det möjligt att rapportera dina transaktioner i ett transaktionsregister. Så fort du hanterar värdepapper via enskild firma eller företag, så krävs det att du har LEI-kod.

Kravet gäller egentligen alla finansiella instrument som handlas, alltså värdepapperstransaktioner. Om du bara ska handla fondandelar så krävs det överhuvudtaget ingen LEI-kod. Enskilda firmor behöver bara LEI-kod om de har en årlig omsättning på mer än 3 miljoner kronor, företag som bara placerar i fonder eller i värdepapper i en kapitalförsäkring behöver det inte heller och privatpersoner behöver det aldrig. När det kommer till köp på börsen av fonder, alltså köp av så kallade ETF:er, kommer det dock att krävas en LEI-kod för att kunna utföras.

Syftet med LEI-kod sägs vara att göra det lättare för nationella myndigheter att ha en djup insyn i alla sorters värdepappersaffärer. I Sverige blir det därmed lättare för finansinspektionen att göra sina utredningar. 

Varför måste man identifiera sig som värdepappershandlare?

Kravet på identifiering har funnits där så tidigt som 2014. Sedan dess har EU år efter år utökat reglerna med nya direktiv. Målet är att förhindra bedrägeri och göra det säkrare för företag, organisationer och individer att bedriva handel med värdepapper. Direktiven har lyckats stärka den internationella handeln genom att ge handlares transaktioner högre säkerhet.

Hur skaffar jag en LEI-kod?

Först och främst måste du ha en firma eller ett företag. Firman måste som sagt omsätta en viss mängd pengar innan det är möjligt att ansöka om LEI-kod. Företaget behöver däremot inte ha en viss omsättning, utan måste bara uppfylla kravet av att vara ett företag som handlar med värdepapper. Leverantörer av LEI-koder tillhör inte något specifikt land, utan erbjuder tjänsten oberoende nationella myndigheter. 

För att få en LEI-kod väljer du alltså helt enkelt en leverantör och går igenom deras registreringssteg. Det är verkligen inte svårare än så. Skicka in alla relevanta uppgifter som de frågar efter, och gör så i god tid. Efter det att du har skickat in alla uppgifter kan registreringen ta ett tag. Detta beror hur många som söker LEI-kod samtidigt.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.