Sedan mars 2020 har arbetsmarknaden förändrats. Det europeiska HR- och techföretaget Personio har frågat anställda och HR-chefer i flera europeiska länder, däribland Sverige, om hur de ser på arbetslivet sedan pandemin började.

Tidigare prioriteringar omvärderas som ett resultat av förändrade arbetsvillkor, vilket fått medarbetare att tänka i nya banor. Bland annat uppger 51 procent av studiens respondenter att de planerar att byta jobb inom det närmsta året, på grund av exempelvis stress eller utebliven löneökning.

– Att förlora nyckelkompetens är tufft för företag och att rekrytera ny är både kostsamt och kan ta tid. Det är därför viktigt att som företag fokusera på att behålla sina medarbetare. För att kunna göra det behöver man förstå hur deras prioriteringar och värderingar har förändrats, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio.

Undersökningen visar att faktorer som att få mer tid för familj, vänner och fritidsaktiviteter har blivit viktigare. Men även aspekter som lön och att arbetsgivaren bryr sig om den anställdes välmående spelar roll. Företagen bör dessutom inte underskatta önskan om flexibilitet för var och när arbetet kan utföras, utvecklingsmöjligheter samt företagets värderingar.

Som tur är så uppger nästan alla HR-chefer i studien att de redan vidtar någon form av åtgärd för att kunna behålla personal. Konkret handlar detta bland annat om bättre förmåner och lön, att visa medarbetarna mer uppskattning för sitt arbete samt förbättringar av arbetskulturen som i sin tur kan leda till en mindre stressig miljö.

Faktorer som har blivit mer viktigt för medarbetare efter pandemin:

 • Spendera mer tid med familjen: 66 procent
 • Balans i livet: 64 procent
 • Få tid till fritidsaktiviteter och socialt liv: 64 procent
 • Lön: 64 procent
 • Att min arbetsgivare bryr sig om mitt välmående: 62 procent
 • Flexibel arbetstid: 61 procent
 • Flexibilitet kring var jag jobbar: 56 procent
 • Förmåner: 53 procent
 • Jobba för ett företag som har större syfte än att tjäna pengar: 51 procent
 • Semester: 50 procent
 • Karriärmöjligheter: 46 procent 

Om undersökningen

Företaget Personio har undersökt hur anställda och HR-chefer på små och medelstora företag (10-249 medarbetare) över hela Europa ser på arbetslivet två år efter att pandemin startade. Studien genomfördes i Sverige, Nederländerna, Italien, Tyskland, Spanien, Storbritannien och Irland, och totalt har över 5 000 personer deltagit. I Sverige deltog 500 anställda och 102 HR-chefer i studien. 

Läs mer om undersökningen här.


1 kommentarer
2022-05-19 16:56
Leva i sanning och verklighet är vässentligt om man skall jobba med sig själv och sin framtid. A) C-19 vaxxerna är biovapen skapade av eliten för att avbefolka världen. B) Sverige har en partiell rep Se mer.. Leva i sanning och verklighet är vässentligt om man skall jobba med sig själv och sin framtid. A) C-19 vaxxerna är biovapen skapade av eliten för att avbefolka världen. B) Sverige har en partiell representativ författning... 1) "Partiell"- betyder att man har värde-omräkningstal på de röster som väljer i riksdags-valet och att därigenom en liten elit har 75% av röstvärdet i våra val. 2) "representativ"- betyder att eliten har anställt ett gäng politiker på vår bekostnad, vars tilldelade uppgift (som de väl fått höra genom båda öronen)... är att söndra befolkningen i så många frågor som möjligt så att de aldrig enas och inser att de även enat tillsammans...inte har någonting att säga till om. 3) "Författning"- betyder lagbok som befolkningen måste följa...men inte eliten då de ha både åtals och skattefrihets brev. Den uppgift Svenska etablissemanget har fått av de 9 elit familjer som äger världens centralbanker är att driva alla till ekonomiska undergångens kant så de i ångest och frusteration godkänner att ett ÄNNU mer tyranniskt kontrollerat samhälls system införs C) 2030-2050 blir det en liten is-tid liknande den vi hade 1790-1810, med ca 2 mån kortare växtperiod och omfattande missväxt-risk då kallt vatten absorberar CO2.[/url]
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.