Minns du tricket för att ta sig igenom labyrinter i barnböcker? Minns du hur mycket lättare det var när du upptäckte att du kunde starta från målet och arbeta dig bakåt till starten? ResultatBaserat Tänkande (RBT) påminner en hel del om detta.

Starta från dit du vill komma och arbeta dig bakåt mot där du är nu. Detta är ett sätt att öka sin kraft i motivationen, eller med andra ord; ett sätt att känna sig mer inspirerad. RBT förstärker i högsta grad den inre till-motivationen som jag skrev om i första artikeln.

Detta kommer nästan att garantera att du når det resultat som du letar efter. RBT är användbart för att uppnå ett spektrum av mål, från mycket kortsiktiga till dina långsiktiga mål, på grund av den stora flexibiliteten.

Exempel på resultatbaserade tänkare är olympiska idrotters kvinnor och män. De presterar toppresultat i sina sporter (och vinner olympiskt guld) genom att lugnt, intensivt och ofta visualisera den felfria avslutningen och perfekta målgången i sin sport när de vinner olympiskt guld.

Detsamma gör världens bästa försäljare och affärsmän/kvinnor, de visualiserar det de vill ska hända med samma detaljerade klarhet. Det hjälper dem att vara ordentligt förberedda för varje eventualitet och ökar deras chanser till framgång.

Tänk som en Jedi ... använd RBT (ResultatBaserat Tänkande)

Du kanske inte är en beundrare av filmserien Stjärnornas krig, och vet kanske inte vad en Jedi är. I så fall gör det ingenting. En Jedi är en snubbe som har lärt sig att kontrollera ”kraften” och använder den för att nå de resultat som han önskar, som till exempel att suga till sig ett lasersvärd, att undvika laserskott, att hoppa onormalt högt, att få trasiga farkoster att sväva upp ur träsk, med mera. Jedin gör detta genom att blunda och föreställa sig – visualisera – det resultat som han önskar uppnå. Det är RBT.

De flesta människor tillämpar nog oftast RBT, men knepet är att göra det ännu mer medvetet och fokuserat. Exempel på när man inte använder RBT är när man istället för att fokusera på resultatet man vill uppnå bara stirrar sig blind på alla hinder som ligger i vägen. Att använda RBT är att betrakta hindren från andra sidan, när man i sin tanke redan har tagit sig förbi dem, och då blir det mycket lättare att komma på hur man gjorde för att ta sig förbi hindren.

Låt din hjärna simulera framtiden

Tänk dig att du ska låta bygga ett hus. Så fort du börjar tänka på det så poppar en bild av ett hus upp i ditt inre. Ju mer du tänker på huset, och hur du vill att det ska se ut, desto fler detaljer lägger du till din inre bild av huset. Skulle du anlita en byggfirma som inte först låter en arkitekt ta fram en detaljerad ritning av huset? I så fall kan det sluta hur som helst. Det kanske blir ett jättestort torkställ.

Om du tänker ut i detalj hur resultatet ska se ut när du har uppnått ditt mål, om du låter din hjärna simulera framtiden genom att skapa en modell av den, ökar du sannolikheten mångfalt att just det resultat som du önskar också blir din verklighet.

Hur vet du när du har uppnått ditt mål?

Tänk dig att du är otränad och har dålig kondis, och att du vill bli vältränad, med spänstiga muskler och gigantisk lungkapacitet. Hur vet du då när du har uppnått ditt mål? Ett hus är ju rätt så konkret, men vad är t.ex. god kondition för dig? Du behöver ett sätt att mäta din framgång. En kapplöpning tar ju aldrig slut om det inte finns en mållinje. Feedback behövs. De mest omedelbara feedbackkanalerna är dina sinnen. Vad ser, hör och känner du när du har uppnått ditt mål?

Uppdrag

Här är ett förträffligt sätt att förstärka din motivation och sannolikheten att du uppnår ditt mål:
Skriv ner på papper nu vad du upplever med dina sinnen när du har uppnått ditt mål. När du har nått ditt mål: Vad ser du? Vad hör du? Vad känner du?

Vad är det för likhet mellan din hjärna och Google? Här är svaret!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.