Sommarsemestern har i allmänhet ett slags skimmer över sig. De flesta människor ser framemot ledigheten, kravlösheten och sköna sommarstunder.

Men det är inte alla som kan njuta av sommaren eller som kan känna inre frid under semesterns stora rikedom av fritid.

Återkommande under somrarna samtalar jag med människor som inte är så lyckliga som de önskar vara under juni, juli, augusti.

Vad handlar det om?

Jo, exempelvis...

  • att inte trivas med ledighet eftersom fritiden ger "för många öppna dörrar", vilket väcker beslutskramp.
  • ofrivillig ensamhet, att leva utan partner.
  • rastlöshet och understimulans, att faktiskt inte må bra av att "göra ingenting".
  • att inte vara så solbränd, smal eller vältränad som man önskar, vilket ger ett återkommande surr av inre missnöje kring sitt utseende.
  • att inte kunna slappna av så som man vill, vilket skapar självkritik över att inte kunna slappna av.
  • att dricka för mycket alkohol för att över huvud taget kunna känna sig glad med alla gäster och fester och glada människor.

Att inte kunna njuta av ledighet brukar väcka skam och självkritik. Likaså brukar det kännas skamfullt att inte ha någon att semestra med, vid ofrivillig ensamhet.

Våra krav på oss själva, vår inneboende stress och våra inre bilder av "den rätta njutningen” under en ledig helg eller längre semester påverkar den faktiska möjligheten till ro i själen.

Vad kan man göra?

  • Kräv inte av dig själv att njuta av hängmatta och korsord…om du faktiskt inte mår bra av det. Återhämtning och vila betyder olika saker för olika personer. Vissa vilar i solstolen på stranden och vissa vilar när de cyklar genom vackra landskap eller målar huset. Vilken typ är du?
  • Sätt ord på dina behov. På vilket sätt behöver just Du använda din tid när du är ledig?
  • Förebygg att din lediga tid flyter ihop till något suddigt och obekvämt. Gör upp en planering som passar ditt behov av vila, aktivitet och sociala evenemang. Många tror att fritid och ledig tid bör vara oplanerad, men det är ett missförstånd. Många människor behöver fasta punkter även under ledig tid.
  • Boka samtalsstöd för att sätta ord på och ventilera det missnöje och den stress som vaknar under din lediga tid. Genom en ökad självförståelse så tilltar även den inre toleransen för dina faktiska behov - du kan då göra små förändringar med stora resultat gällande inre frid, självomsorg och känsla av good enough.

/Kristina Dellholm, KBT-terapeut och ledarskapsutvecklare

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.