Att anlita företag för hjälp i hemmet är något många svenskar gör och uppskattar. Det kan handla om allt från renovering inne i huset till att sköta trädgården utanför. Vad gäller just trädgårdsarbete syntes en förändring under coronapandemin.

I och med restriktionerna som lades över samhället blev fler tvungna att spendera tid i hemmet. En av effekterna blev att fler intresserade sig för trädgård, och att många valde att utföra trädgårdsarbete på egen hand.

Nu när pandemirestriktionerna lättats sedan länge finns flertalet tecken som tyder på att trädgårdstrenden inte var tillfällig, utan att många fortsatt lockas av att utföra arbetet på egen hand och därmed väljer bort att hyra in personal.

Lanserar ny, heltäckande e-handel för trädgårdsarbete

Inte minst har många trädgårdsbutiker noterat svenskarnas intresse för att utföra arbetet själv. En av dessa aktörer är Gårdsman, som nu lanserar en ny e-handel innehållande allt från gräsklippare och trädgårdsutrustning till service av maskiner och verktyg.

E-handeln som lanseras är tänkt att fungera som en helhetslösning för allt inom trädgård, men också inom skogs- och lantbruk. Detta genom att erbjuda ett brett sortiment av produkter som passar såväl professionella arbetare som de som vill utföra trädgårdsarbete på hobbynivå.

Lanseringen sker i anslutning till att våren kommer till Sverige. Våren är trädgårdsarbetarnas högsäsong, och därför en tid då många är på jakt efter nya verktyg för årets projekt, samt upptäcker att det är dags för service av befintliga redskap.

Rogivande och kostnadseffektivt att göra det själv

Att svenskarna ägnar sig mer åt trädgårdsarbete antas ha många orsaker. En av dem är att coronapandemin fick fler att inse att arbetet kan fungera som en hobby. På samma sätt kan det även vara rogivande att vistas i utomhusmiljön och att ha ett projekt i hemmet.

En annan trolig anledning är det rent ekonomiska. Oavsett om man lockas av trädgårdsarbete eller inte krävs visst underhåll för att uteplatsen inte ska förfalla. Och att hyra in personal för att sköta mindre uppgifter blir i regel betydligt dyrare än att göra det själv.

Kostnaden för att hyra in en trädgårdsmästare och övrig personal varierar mellan olika företag och beroende på vilken tjänst som efterfrågas. Exempelvis får man ofta räkna med högre kostnad om man vill bygga ett trädäck än om man ska plantera en häck.

Ett vanligt timpris för löpande arbete i trädgården är dock 600 kronor. Om det handlar om att anlägga en trädgård, däremot, uppgår timpriset ofta till över tusenlappen, och materialkostnader som ska adderas på det.

Materialkostnader tillkommer, såklart, även för den som utför arbetet själv. Men här finns möjlighet att minska den utgiften. Detta bland annat genom att man köper och använder sig av rätt verktyg och tar hand om dem väl för en längre livslängd. På så sätt tenderar trädgårdarbetet att bli roligare och resultatet bättre.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.