Livet är kort. Nästan varje gång jag ser på nyheterna blir jag påmind om hur snabbt det kan vara över. Detta då de är experter på att visa hur illa det kan gå i nästan varje situation. De visar även gärna hur kort tid vi faktiskt kommer ihåg de människor som levde bland oss tills den dag plötsligt något oförutsett gick fel.

Tänk bara så många det var som inte vaknade i morse och som skulle ge vad som helst för att ta din plats oavsett hur ditt liv ser ut för tillfället. När man tänker på det är det egentligen otroligt hur lite tid vi har på oss att leva, älska, skapa och lämna något bakom oss. Säger naturligtvis inte detta för att skrämma upp er utan för att ni redan nu ska börja uppskatta varje dag för den gåva som den är. Jag ser livet som ett stort äventyr fyllt av mening, glädje och passion. Det ska vårdas ömt, upplevas med ett barns nyfikna ögon och tas till vara på bästa sätt enligt varje persons eget sätt att se det. Livets flyktighet borde verkligen sporra oss att investera vår tid och energi med all den visdom vi besitter, så att vi vid slutet kan titta tillbaka på ett liv som vi med stolthet kan kalla vårt eget.

Som de som har läst mina veckobrev eller varit på mina seminarier vet, så beskriver jag inte framgång i monetära termer. Inte heller anser jag att det kan mätas i berömdhet eller makt. Snarare tycker jag att verklig framgång består i att kontinuerligt hitta vad som är bra med det som händer. Att konstant växa som person, att hjälpa andra och att lämna världen lite bättre för att vi har varit här. När jag varit ute på ålderdomshem och frågat dem som är närmare slutet än början på sin liv vad de är stolta över och vad önskar att de gjort annorlunda, så svarar de flesta ungefär samma sak: De önskar att de hade tagit bättre hand om sin hälsa, att de sagt till dem de älskar att de älskar dem och de pratar om hur någon annans liv är bättre för att de har funnits. Än så länge har jag inte träffat på någon som önskar att de spenderat mer tid på kontoret. :-)

"Framgång är inget du jagar efter. Det är något du attraherar med den person du blir."
– Jim Rohn

Naturligtvis är det så att ekonomisk framgång inte är något att rynka på näsan åt. Med pengar kan du både hjälpa dig själv och andra på många vis. På samma sätt är t.ex. politisk makt en ypperlig möjlighet att påverka världen på positiva sätt om den används rätt. Utan att ses i sitt sammanhang så är de dock ett dåligt mått på framgång. När vi använder dem för att göra rätt saker av rätt anledning så upplever vi dock alltid den livskvalitet vi alla vill ha. När vi bygger upp vår omgivning istället för att rasera den så lämnar vi efter oss fotspår som nästa generation med stolthet kan följa i. När vi raka i ryggen delar med oss av våra bästa kunskaper, både från framgång och misslyckanden, ger vi dem som följer en möjlighet att stå på våra axlar och se längre än vi någonsin trott var möjligt.

Trots att det är så grundläggande viktigt att sätta mål för våra liv, så gäller det ändå att inte bli för enkelspårigt fast i att komma igenom dagen, tjäna pengar eller uppnå något annat mål. Sett i ett större perspektiv är det vad vi lämnar efter oss som räknas. Det är vad vi lär våra barn och de värderingar som vi lever efter som då blir kvar. Vilka vi är och hur vi lever våra liv är mycket mer talande än våra ord. Om du verkligen vill leva livet och ha framgång så njut av varje soluppgång, ha roligt medan du jobbar, dela med dig av din kunskap till andra. Skratta mycket. Tjäna pengar genom att bidra med något av värde till andra och spara en del så att du kan ge till dina barn. Sjung i duschen och genera dina barn, vänner och familjemedlemmar genom att krama om dem offentligt. Lämna fotspår som andra stolt kan följa…

"En dåre söker lyckan i fjärran; den vise odlar den under sina fötter."
– James Oppenheim

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.