Det är ganska fantastiskt att inte fler människor sätter konkreta mål. När man sätter mål och följer dem skapar man sin framtid istället för att se vad som eventuellt kan hända. Föreställ dig ett företag som inte har några konkreta mål utan bara hoppas på att det ska gå bra.

Människor som skriver ner sina mål har mycket större chanser att framgångsrikt uppnå dem än personer som inte skriver ner dem. En målformulering kan fungera som en flödande förnybar energikälla och riktar dina handlingar åt rätt håll.

Att sätta mål är inte så lätt som man tror. Ett mål måste innehålla detaljer och visioner som ger en kristallklar bild av vart man vill komma. Du behöver nödvändigtvis inte veta exakt hur du ska uppnå dina mål vid tillfället när du sätter dem men du måste veta precis i detalj när du har uppnått dem.

Jag brukar dela upp vad folk kallar ”mål” i olika kategorier.

En önskan – Något som man hoppas på utan att ha någon aning om hur man ska komma dit.

En vilja – Något man verkligen skulle vilja ha men har ingen plan på hur man ska uppnå det.

En stark vilja – Något man verkligen vill ha. Man har en plan för att nå det men när man stöter på några hinder på vägen så lägger man ner det för det tar emot för mycket.

En brinnande Passion
– Detta är vad jag kallar ett riktigt mål! Här har du ett mål där du kan känna känslan du kommer att få innan du har uppnått det. Du behöver bara stänga ögonen så kan du se dig själv ha uppnått målet.
Du vet om att det kommer att vara tuffa utmaningar på vägen dit, men känslan du kommer att få när du uppnått detta mål överväger allt jobb som behöver göras för att nå dit. Du fokuserar hela tiden på allt positivt du kommer att få uppleva när du har uppnått målet istället för allt det jobbiga innan du är där.

De flesta framgångsrika människorna i världen skiljer sig från mängden genom att vara villiga att göra saker som andra inte är villiga att göra. De har kristallklara bilder av hur det kommer att kännas och vad de kan göra när de uppnått sina mål. Och de låter absolut ingenting stoppa dem för att nå dit. De bevisar att nästan allt är möjligt men inte enkelt. Hade det varit enkelt hade alla gjort det!

Med en brinnande passion är de mindre målen hur enkla som helst att uppnå. Ett mål behöver inte vara stort eller på lång sikt. Det kan vara att denna vecka ska jag sälja mer än jag gjort tidigare eller ikväll ska jag överraska min Fru/Man med mysig middag och göra denna kväll till ett minne. Båda två är mindre mål, men kanske lika viktiga som att du vill bo i en villa vid havet om 5 år.

Med en brinnande passion spelar det ingen roll om målet är stort eller litet, långsiktigt eller kortsiktigt.
De som lyckas bekymrar sig sällan för hur de ska uppnå sina mål när de sätter dem. Detta är ett av de största misstagen de flesta gör när de sätter sina mål. Det är väldigt vanligt att man gör misstaget att man tror att man måste veta precis alla stegen för att uppnå sina mål.

Kan man då sätta målen utan att ha alla lösningar klara? Absolut. Det finns många olika sätt att ta reda på vilken väg man ska ta. Man kan läsa böcker, använda Internet eller fråga personer som har uppnått samma mål innan (resurser). Det viktiga är att man aldrig ger upp!

Om du har ett långsiktigt mål så behöver du göra mindre mål (delmål) av stegen du behöver ta för att nå dit. Med denna process blir du mer fokuserad på det mindre målet och det blir högre på din prioritetslista.

Att visualisera är mycket viktigt. Slut ögonen och se dig själv redan vara framme vid målet. Vilka delar av ditt liv har förändrats? Vad är mest märkbart? Vilken speciell känsla har du nu när du uppnått målet? Vilken typ av människor är runt omkring dig? Hur ser andra människor på dig? När de pratar om dig till andra, vad säger de om dig? Beskriv i detalj vad du ser och hör.

Det är väldigt viktigt att du firar och berömmer dig själv varje gång du tagit ett litet steg mot dina större mål. Då är det mycket roligare och du håller ångan uppe och känner att du kommer närmare ditt stora mål hela tiden.

Slutligen, skriv ner alla mål i detalj och skriv under dem som om det var ett kontrakt med dig själv. Ta dem på allvar som om det var det viktigaste kontraktet du någonsin har skrivit på.

Lycka till!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.