Problemet är att när vi vill nå ut med våra texter vill vi ju vara lockande och attraktiva men desto mer vi anstränger oss att skriva desto mer låst brukar man bli, menar Agneta Geijer på Ordbyggarna, som är skribent och skrivcoach som hjälper företagare till mer framgångsrik textkommunikation.

Det är då enligt henne mycket bättre om man som företagare lär sig slappna av lite i sina skrivarambitioner samt att man skriver mycket och ofta för att avdramatisera att allt måste vara perfekt som man producerar. Då är det också lättare att inta den sinnestämningen när det är skarpt läge för något text som måste fram i tid.

- Släpper vi taget om det logiska förnuftet gör det oss friare med pennan eller tangentbordet. Jag brukar råda människor som vill få skrivarflöde till att först skriva av sig den känsla som ligger överst bland alla lager av känslor. Att skriva på tid, högst tre minuter om vilket ämne som helst, utan att använda hjärnan. Häng den på tvättlinan ett tag, som ett klädesplagg på tork. Lek, ha skoj. Var ohämmad. Var “oduktig”, säger Agneta Geijer med stor entusiasm.

När man sedan enligt henne väl fått ur sig det man vill ha ner pappret eller dataskärmen i form av idéer, koncept, punktvisa förslag från möten etcetera är det bara att sätta sig och fila. Om det tar allt för lång tid - lämna över anteckningarna till den person på företaget som njuter mest av att knåda och laborera med ord.

Agneta Geijers bästa skrivtips för företagare

1. Tänk igenom vad du har för arbetsuppgifter där det ingår skrivande. Om du svarar på många mail från kunder. Sitt hemma och dikta ihop roliga konversationer. Skriv de svar du skulle vilja ge, inte de du bör ge. Hitta på olika karaktärer av kundpersonligheter. Du kommer skratta för dig själv. Lovar.

2. Skriver du protokoll och anteckningar från möten – använd förtryckta mallar. Mötesanteckningar ska gå lätt och snabbt att skriva. Använd korta meningar och en lättsam och trevlig ton.

3. Köp ett tangentbordsträningsprogram. Ju säkrare du är på var bokstäverna på tangentbordet sitter, ju friare skrivareflöde med hjälp av dina fingrar.

4. Våga härma. Skriv av de som tycker är duktiga på att skriva. Det är som att komma till ett nytt land där man talar ett annat språk. Efter en vecka märker du att det nya språket med automatik kommer över tungan. Likadant är det med det skrivande språket. Du tar efter. Vår hjärna fungerar så.

5. Försätt dig ett glatt tillstånd när du börjar skriva. Gillar du god musik. Ha god musik i hörlurar, ifall du jobbar i ett kontorslandskap.  

6. Rör på dig så ofta du kan. Att sitta stilla för länge är inte bra för varken tankar eller kropp.

7. Är du humorist, ge utlopp för din humor i texterna. Är du mer strikt och seriös. Skriv strikt och seriöst. Var som du är, helt enkelt.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.