Vår hjärna är lite lustig. Nervositet skapar psykologiska reaktioner som ger dig ett pådrag av adrenalin i ditt system. Den ställer in kroppen på att slåss, fly eller gömma oss. Om du inte börjar slåss med åhörarna eller springer ut genom dörren för att aldrig komma tillbaka återstår bara två alternativ; frys till is och genomför presentationen stel som en pinne eller jobba på att hantera din nervositet och panikångest.

Du kan lära dig hantera dina reaktioner under presentationen med några få, enkla tekniker

1.  Träna på djupandning – adrenalinet får dig att andas väldigt ytligt. Genom att andas djupare får din hjärna det syre den behöver och lurar din kropp att tro att du är lugnare. Det ger dig också en stadigare och mindre gäll röst.

2.  Le – När du är stressad kramas ditt ansikte ihop som en citron. Le och du både ser ut och känner dig mer avslappnad.

3.  Drick vatten – adrenalinet gör din mun torr, som kan göra att du får tunghäfta. Ha alltid ett glas vatten nära.

4.  Använd visualisering – Föreställ dig att dina åhörare är intresserade, entusiastiska, ler och reagerar positivt. Cementera denna positiva bild i ditt sinne och frammana den precis innan. Tro att du kan det och du kommer också kunna.

5.  Hälsa på deltagarna innan – Möt dem gärna i dörren och skaka hand med dem. Det ger också dem en lite personligare bild av dig och skapar större förtroende åt båda hållen. Då får du också tillfälle att se att de är inte så himla farliga vilket minskar risken för scenskräck.

6.  Pausa och le precis innan du börjar prata – det är väldigt avslappnande och ger dig lite tid att vänja dig vid att vara i centrum.

7.  Rör dig medan du presenterar – så gör du av med en del av din nervösa energi. Och använd energin för att sätta fart på ditt kroppsspråk. Du kan också prova spänna benen riktigt hårt precis innan eller gå på toaletten och göra några knäböj.

8.  Sluta fokusera på dig själv – fokusera på publiken istället. Kom ihåg att de är där för att få information, inspiration eller lära sig mer och de vill ha kontakt med dig. Ställ frågor, involvera dem och bjud upp till dans. Så blir det roligare för alla.

9.  Träna – ta varje chans att träna på att presentera. För varje gång du gör det kommer du känna dig mer bekväm.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

2 kommentarer
2011-04-20 10:16
Påminner mig om en gammal "vits" jag hörde för många år sedan. Enligt en undersökning över folks rädslor så var människor mer rädda för att tala inför folk än att dö.
- Det betyder då att de flesta hellre ligger i kistan än håller i begravnings-talet =)

Bra artikel!
Tobias Nyholm
2011-04-12 17:22
Riktigt bra tips. Jag har ett examensarbete att presentera snart. (Y)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.