Många vet och har använt sig av ROT, RUT och RIT-avdraget, men BOT?

Det är några år sedan Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, hade BOT-avdraget på agendan. En agenda som var på hög nivå, men som i slutändan ändå inte kom i mål. Varför undrar jag idag?

Idag är det så självklart att vi ska få avdrag, när vi renoverar våra hus, städar våra hus, men även få hjälp med läxorna mm. Det som jag tycker skulle vara självklart det är att vi även skulle få avdrag inom hälsa, men nä det verkade då inte lika viktig.

BOT-avdraget kanske många tänker? Aldrig hört talas om detta avdrag, vad är det?

På hemsidan botavdraget.com som finns, men som jag inte tror är aktiv längre står följande.

”Ett BOT­-avdrag för hälsoförebyggande behandling kan vända trenden.”

Ett avdrag för att få hjälp att vända trenden där stress, övervikt, och andra riskfaktorer för alvarliga sjukdomar ökar.

Så det jag tänker idag, det är hur skulle det ha sett ut idag? Om ifall att vi hade infört avdraget? Vågar du ens tänka tanken?

Vi vet alla att det kostar otroligt mycket när vi blir sjuka och där vi skulle kunna förebygga på flera sätt, men ändå så blev svaret nej för ett BOT-avdrag. Här var tanken att erbjuda ett avdrag, som skulle ha omfattat följande enligt BOT-avdraget hemsida.

BOT-­AVDRAGET SKULLE OMFATTA:
• Rådgivning och fysisk träning med personlig tränare
• Kostrådgivning i syfte att förebygga ohälsa
• Massage och andra manuella terapier
• Coachande samtal

Ett BOT­-avdrag med 50 procent, samma som RUT­-avdraget, skulle ge dubbel effekt:

• Förbättrat folkhälsotal
• Minskat tryck mot sjuk- och primärvård

BOT-avdraget skulle även göra att fler aktörer, skulle få mer arbete precis som inom andra avdragsbranscher, men nej. Detta gör att många idag inte har råd, att gå till en coacha, massör eller dietist som finns utanför vårdens väggar. Detta är något som jag anser är så tråkigt för samtliga inblandade, och som också skulle kunna hjälpa så många som mår dåligt idag.

För idag mår vi dåligt, och det är inte så konstigt. Orsaken är att vi har samtliga i vårt avlånga land har varit med om en resa med pandemi, kriser och krig. En resa som fortfarande inte är klar, så vem vet vart vi kommer att landa och i vilket tillstånd kommer vi då vara?

Så idag är det så många som behöver hjälp, men där dom flesta förväntar sig att det är någon annan som ska hjälpa dom. Det skrivs artiklar, inlägg och debatter om att chefen, vården, regeringen måste ta ett ansvar och ta beslut.

Jag instämmer vi har ett stort arbete framför oss, men om jag får utgå utifrån mina egna referensramar och erfarenheter, så är det nu det är dags för samtliga att bromsa in livet. Detta för att då kunna se över vad du själva kan göra? Du behöver göra en översyn över din plattform, där du kan se vilka skador du fått av dom senaste åren.

En översyn som kan kännas svår, men det är när du inser och förstår att livet är ditt, möjligheterna är dina, men även ansvaret, som du kan ta det första viktiga steget. Ett otroligt viktigt steg, som många gärna vill avstå och ge över till andra.

Att inse och förstå kan ta en stund eller två, men när sanningen landar. Då kommer du få ett val där du kan välja att ta ett ansvar för ditt liv, eller fortsätta mota olle vid grind. Att sluta mota olle vid grind kan vara oerhört svårt i dagens samhälle, men det är när du själv vågar som vi kan börja göra skillnad tillsammans.

Ett steg är att se över vad din arbetsgivare faktiskt erbjuder. Finns det idag ett friskvårdsbidrag eller friskvårdstimme? Hur kan du använda det bättre eller kan verksamheten utöka till fler möjligheter, kanske ett hälsoprojekt?

Det finns även andra möjligheter, som du själv kan göra och som finns där mitt framför din näsa. Möjligheter som ibland kan kännas simpla, men det är detta enkla som är det svåraste för många. Som att ta en promenad eller bara djupandas några gånger om dagen.

Vi har alla varit med om en resa, och den pågår fortfarande. Så idag tänker jag tanken hur skulle det ha sett ut om BOT-avdraget hade fått godkänt? Hade vi då haft ett annat hälsoläge än det vi har idag?

Skulle vi kunna göra om och göra rätt, den här gången? Är det dags att se över BOT-avdragets upplägg igen?

Precis som bilden där vi kan få avdraget när vi stärker upp våra hus, men oss själva. Vi går sönder allt mer, men allt vi gör är att vi inget gör. 

Din mentala hälsoinspiratör Tina Persson 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.