Bolaget, som bara är en i raden av populära alternativ för kryptosparare och bankkunder i Sverige, förbereder nu lanseringen av en fullskalig bank i Storbritannien efter att ha erhållit en restriktiv banklicens sommaren 2024. Lanseringen väntas senare i år och innebär att Revolut kan börja erbjuda lån, kreditkort och bolån – ett viktigt steg mot en framtida börsnotering.
Svenska banker hindrar kunder
Samtidigt som Revolut växer ser svenska kryptosparare allt större hinder hos de inhemska bankerna. En enkät från SVT visar att intresset för att erbjuda handel med kryptovalutor såsom Bitcoin och Ethereum bland svenska banker är i princip obefintligt. Vissa banker, som Länsförsäkringar, säger öppet att de inte vill ha kunder som handlar med kryptovalutor, medan andra som Handelsbanken och Nordea är mer återhållsamma men tillämpar strikt kontroll och hänvisar till Finansinspektionen och lagen om penningtvätt.
Även om inget formellt förbud mot kryptotransaktioner finns, innebär bankernas restriktiva hållning att kunder kan hamna under granskning och ofta nekas överföring av pengar från sålda tillgångar. Företagare som är verksamma inom kryptobranschen möter särskilt stora hinder, då flera banker – bland annat SEB – helt avstår från att erbjuda tjänster till företag som är beroende av kryptovalutor.
Tvingas till utländska alternativ
Det hårda svenska regelverket har lett till att många kryptointresserade svenskar vänder sig till utländska aktörer som Revolut, Wise, N26, Rocker eller Lunar för att handla och investera. Rikard Josefson, vd på Avanza Bank, påpekar att Sveriges inställning till kryptovalutor kan tvinga svenskar till osäkra internationella handelsplatser.
– Sverige har en något konstig inställning till frågan. I dag tvingar vi svenskar med kryptointresse ut på utländska börser som kan vara osäkra med dåligt kundskydd, säger han till SVT.
I takt med att kunder efterfrågar mer flexibla lösningar för handel, investeringar och sparande, samtidigt som USA och världen omfamnar kryptovalutor i allt större utsträckning, återstår att se när svenska banker anpassar sig till den nya globala marknaden.