Positivt tänkande, vad är det egentligen?

Är det att utbrista: "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" när det regnar? Är det att: "Ta livet med en klackspark, det löser sig alltid" mentalitet? Är det att tackla problem med inställningen: "Foten i kläm - jajamän!"?

Positivt tänkande är en översättning av engelskan positive thinking.

Översättningen blir då
positive = absolut, bestämd, förvissad, säker
thinking = tänkande, tankearbete

Med denna betydelsen blir inte positivt tänkande något flummigt eller en lös förhoppning att "det ska gå bra". Det blir istället en fråga om ett "säkert tänkande". Du har bestämt dig för ditt tänkande. Du har bestämt dig för vilka tankar du ska ha. Vilka tankar som ska vara "sanna" för dig. Du blir övertygad i din tankar och du tror på det du gör. Och det ska vara positivt. Se möjligheter, se utvägar, se andra kanaler och ha lösningsfokus. Det blir lättare att ta sig igenom problem och svårigheter.

Positivt tänkande handlar om att ändra tankarna i positiv riktning. Att bryta en nedåtgående spiral till en uppåtgående trend. Att vända tanken. Att se livet från den ljusa sidan.

problem ---> utmaning
halvtomt ---> halvfullt
maktlöshet ---> uppfinningsrikedom


Fundera på:
Vad är positivt tänkande för dig? På vilket sätt kan det påverka dig att vända tanken och se problemen i nytt perspektiv? Vad skulle bli möjligt när du jobbar med ett "säkert tänkande"?

Läs även "Positivt tänkande – trams eller en förutsättning?"

Och Myten om positivt tänkande

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.