Statliga Vattenfall ska satsa 58 miljarder kronor (fem miljarder euro) i Tyskland på solparker, storskalig batterilagring samt investeringar i de båda havsbaserade vindkraftverken Nordlicht I och II, som ska vara i drift senast 2028, meddelar Reuters.

Detta är anmärkningsvärt med tanke på att Vattenfall vid flera tillfällen har erkänt lönsamhetsproblemen med vindkraft.

Varför prioriterar Vattenfall som de gör med tanke på krisen i svensk energi?

Svenska elkunder oroar sig redan över framtiden då elpriserna till stor del kommer att vara beroende av om vädret är gynnsamt eller inte.

Tyska staten äger svensk kärnkraft

Något som gått under radarn är att den tyska staten under 2022 gjorde ett maktövertagande i svensk energisektor då de köpte upp den krisande energijätten Uniper från Fortum.

Uniper, som äger betydande andelar i Sveriges kärnkraftverk och är en av landets största vattenkraftsproducenter, övergick därmed från finskt till tyskt ägande, skrev Tord Karlsson i en ledare i tidningen ATL.

Detta innebär att Tyskland, som sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima strävat efter att avveckla sin egen kärnkraft, nu har en central roll i svensk energiproduktion – där kärnkraften är en viktig del.

"Uniper äger andelar i samtliga svenska kärnkraftverk – 54,5 procent i Oskarshamn, 29,6 procent i Ringhals och en mindre andel i Forsmark", skriver Karlsson.

Skulle tyskägda Uniper välja att stänga ned svenska kraftverk som Oskarshamn finns det med andra ord inte mycket vi kan göra åt saken. Tyskland har vid flera tillfällen visat att gröna drömmar har gått före sunt förnuft vilket inte bara borde oroa svenska elkonsumenter. Statliga Vattenfall och politiker borde ligga sömnlösa över de möjliga scenarion som kan uppstå.

Sverige behöver stärka sin energiberedskap och satsa på svensk energi, inte tysk, om vi vill behålla vår konkurrenskraft. Det borde vara självklart för svenska makthavare.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2024-11-13 11:59
I någon mening agerar Vattenfall rationellt. Elpriserna är generellt högre i Tyskland än i Sverige, så allt annat lika så blir det mer lönsamt att investera i Tyskand. Dock ororande med tyska statens ägande i vår kärnkraft. De behöver dock all import, som är okorrelerad till vindkraften, de kan komma över så risken är inte överhängande att de vill lägga ner svensk kärnkraft. Men man vet ju aldrig om ideologiserade gröna får mer makt... Se mer...
2024-11-12 15:09
-Gamla takters sitter i! Vattenfall var på sin tid storägare i Europas enskilt största utsläppskälla av koldioxid via kolkraftverket Jänschwalde i Tyskland 2012..
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.