Allt vi ser, hör och läser påverkas vi av, oavsett om vi vill eller inte. Det finns ett uttryck som heter – ”Du blir som du umgås”. Vad menas då med detta?

Om du umgås med människor som har vissa värderingar, attityder och åsikter så kommer du förr eller senare att tänka likadant, oavsett om det är bra eller dåligt för dig.

Som exempel så använder du säkert ett uttryck som någon i din närhet har börjat med.

Vi kan inte selektera även om vi vill

Ingen person är så stark att man kan motstå upprepade intryck som vi matas med. Ta till exempel reklam: Det händer nog inte ofta att vi tänker: ”Den produkten ska jag köpa nästa gång jag handlar.” Vi kanske till och med tänker: ”Det ska jag aldrig köpa”. Trots det så fungerar reklam, annars hade företagen inte spenderat alla dessa pengar. Upprepas det bara tillräckligt många gånger så kommer du att acceptera det.

Detta gäller inte bara reklam utan allt vi dagligen hör, ser och läser. Omge dig därför med människor som har kunskaper du vill ha, egenskaper du vill förbättra och värderingar som du strävar efter.
Tv, böcker och tidningar påverkar också mycket. Titta på tv-program och läs de böcker och tidningar som får dig att utvecklas och må bra.

TÄNKVÄRT: Det sägs att vi är summan av de fem närmaste människor vi umgås med. Att vi har liknande lön, likvärdiga egenskaper och samma värderingar. Vilka har du omkring dig?

Ska man då säga upp bekantskapen?

De flesta av oss har säkert någon person i vår närhet som vi vet inte är bra för oss. Det kan vara en kollega, vän, en nära släkting eller i värsta fall, din partner. Personen kan vara negativ, stjäla energi eller ha värderingar och attityder som strider mot ditt sätt att se på verkligheten.

Att helt plötsligt sluta umgås med personen och sluta svara i telefonen, är kanske ingen bra väg att gå. Det du kan göra är att ”flytta ut dem från din närmaste umgängeskrets” och umgås mer med dem som får dig att må bra.

Det finns även andra vägar att gå.

Ut och rör på dig för att träffa nytt folk

  • Gå på ett seminarium.
  • Gå med i en klubb eller förening.
  • Börja träna på Friskis eller gymmet.
  • Skaffa en hund så lär du snabbt känna andra hundägare.
  • Gå med i ett forum eller en chatt.

Sektmöten - hjärntrust

Jag tror inte det är en slump att det finns så många olika sällskap som t ex Frimurarna, Siriusorden, Round table, etc. Som egen företagare kan man ibland stöta på människor som har fått fel bild av hur det är att vara företagare. För som entreprenör blir det dessvärre inte rikedom tillsammans med sovmorgon varje dag, vilket en del verkar vilja tro.

Med många sådana i sin omgivning kan det vara skönt att träffa människor med samma åsikter och värderingar. Man hämtar energi och inspiration av varandra. Kanske känner du någon som är med i ett sådant sällskap så att du kan nässla dig in för få delta i de ”hemliga sektmötena”

Att ta steget att byta umgänge och hitta nya vänner kan vara stort. Men samtidigt ett stort steg för att få den förändringen/förbättringen du kanske önskar.

Kort sagt – Du blir som du umgås!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Kali
2008-02-26 02:33
Skulle gärna vilja ha dig som min mentor......
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.