Studien baseras på data från SLOSH – en omfattande svensk undersökning om arbete och hälsa – och har ett bredare perspektiv på hälsa än många tidigare studier. Den omfattar såväl negativa faktorer som stress och utmattning, som positiva aspekter som glädje och mening.
Egenföretagare – inte en homogen grupp
En av avhandlingens viktigaste slutsatser är att begreppet "egenföretagare" spänner över allt från frilansande scenkonstnärer till börs-vd:ar. Att dra generella slutsatser om hela gruppen blir därför missvisande.
– Vi har identifierat fyra olika hälsoprofiler, varav en sticker ut med utmattning och missnöje. Den gruppen lyfts sällan i debatten, påpekar Bergman.
Det handlar om kontroll – inte titel
Särskilt intressant är att välmåendet inte nödvändigtvis är kopplat till om man är sin egen eller anställd. Istället handlar det om kontrollen över det egna arbetet.
– Det är inte anställningsformen i sig som avgör hur bra man mår, utan friheten att organisera sitt arbete, förklarar Bergman.
Resultaten pekar på behovet av mer forskning, men även mer stöd och anpassade villkor för egenföretagare.
– Att vara egenföretagare är varken en garant för lycka eller ett recept på utbrändhet. Det är komplext, och det vill vi synliggöra, avslutar Bergman.