Det är en blandad skara som har samlats på Zamenhof på påskafton för lite opretentiöst häng. Vissa har barn och hund med sig och andra kommer i par eller helt solo. Under eftermiddagen förgrenar sig gänget; barnen vill spela och de äldre föredrar att beskåda utsikten från Drakens takbar.

Kom själv eller i grupp - alla är välkomna

-Alla är välkomna till mina events som har en trevlig inställning. Du kan komma med dina vänner för att ni vill knyta nya vänskapsband eller så kommer du solo för att du vill slippa sitta ensam hemma, säger Nadya Vänskap (som föredrar att hennes riktiga namn inte skrivs ut).

Det började för många år sedan när Nadya skapade en grupp, främst för kvinnor, efter att ha sett att många har behov av sällskap. Hon startade Stilzon Event 2022 och påpekar att idag är män naturligtvis lika välkomna som kvinnor.

Ingen hjälpverksamhet - men glad om någon blir hjälpt

Hon påpekar att Stilzon Event inte är någon hjälpverksamhet utan att alla ska kunna umgås och skaffa nya vänner utanför de snäva normerna som finns i Sverige. Här är det umgänge utanför ålders-, köns- och statusgränser som gäller.

-Sedan är det bara ett plus om någon blir hjälpt, men huvudsaken är att främja vänskaper oavsett vilken situation du befinner dig i. Det går att känna sig ensam fast man har många vänner, säger Nadya.

Skin själv och ge omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma

Tidig kväll återförenas alla och quizzar tillsammans på Kappa Bar, samtidigt som barnen spelar lite till. Stämningen är på topp och nya vänskapsband knyts. Nadya utstrålar glädje och empati och har en naturlig dragningskraft på människor.

Hon driver Stilzon Event med hjärtat, snarare än med vinsttänk. Vänskapsträffarna kan se väldigt olika ut - alltifrån bubbelpromenad i skogen till mässmingel på Vin & Deli. Ett uppskattat drag var när Nadya bjöd in såväl vänner och bekanta som okända till hotellbarrunda när hon fyllde år.

Bryt normerna och våga träffa oliksinnade

-Det firas ofta i en liten snäv krets där ingen utomstående är välkommen, därför blir det otroligt uppskattat när alla välkomnas till något som brukar vara så privat som födelsedagsfirande. Vänskapsträffarna har givit mig en känsla av tillhörighet, säger en deltagare.

Mycket handlar om modet att bryta normer och vara annorlunda. Ensamhet är en folksjukdom, därför betyder ett hej och ett leende så mycket.

-Det finns en rädsla för att släppa in nya människor i sina konstellationer och våga träffa oliksinnade, säger Nadya.

Småprat kan betyda mycket i ett slutet samhälle

Hon anser att människor borde vara mer vidsynta och våga prata med nya människor. När samhället är hårt kan lite vänligt småprat betyda så oerhört mycket.

-Jag visar att jag gillar människor och det är en förutsättning. Tillsammans kan vi skapa ett mer inkluderande samhälle genom lite vänlighet och öppensinne.

Hon är i behov av att abonnera lokaler och restauranger till en mindre summa för att dra igång verksamheten på allvar. Hon driver också gruppen Afterwork och uteätarna på Facebook och efterlyser dealar med restauranger som är fördelaktiga för alla parter.

Drömmer om ett inkluderande vård- och omsorgsboende

Nadya har en framtidsdröm om att starta ett vård- och omsorgsboende och göra skillnad i grunden. Fokus ska ligga på att det finns säkerställd kompetent personal och att de boende ska kunna umgås med andra om de önskar.

“Alla är där för att ha kul och få nya vänner”

I den närmsta framtiden inriktar hon sig på att peppa så många som möjligt att komma på hennes events med den enkla uppmaningen att “alla är där för att ha kul och få nya vänner. Det är ingen som känner någon från början”.

Det handlar inte om någon klassåterträff utan alla är välkomna på lika villkor. Därför vill Nadya utveckla företaget till något större och därmed minska ensamheten i samhället.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.