En risk entreprenörer ta
Risken är en del av entreprenörskapet. Utan modet att misslyckas vågar vi heller inte satsa framåt ordentligt. Då kan vi heller inte lyckas. Alla entreprenörer misslyckas någon gång, på något sätt. Det finns inga fasta sanningar i utvecklandet av ett företag. Det finns alltid en risk att hela företaget går i stöpet. Beslut måste fattas för att entreprenörskapet ska utvecklas och inte självdö. Samtidigt vet vi inte alltid vilka beslut som är de rätta och vilka som är de felaktiga, förrän vi kan se dem i backspegeln.
Vända ett misslyckande
Med ett öppet sinne, initiativkraft och kreativitet kan även de största misslyckanden vändas till succé. Nikes grundare Phil Knight var många gånger på väg att sälja sitt företag på grund av alla motgångar. Det var tur att han hade modet att härda ut. Googlegrundarna misslyckades med att sälja in sin sökmotor till en redan existerande söktjänst. Vad hade hänt om de gjort det, eller bara gett upp när produkten inte gick att sälja? De fann nya vägar mot målet, vilket kom att vända hela historieskrivningen.
Misslyckade entreprenörer mer framgångsrika
Faktum är att företag som startas av entreprenörer som tidigare misslyckats, växer snabbare och stabilare än företag som startas av andra. De genererar även fler jobb. Tyvärr har vi i Sverige ibland en lite tråkig attityd till de som möter motgångar. Vi kan kalla den jantelagen om vi vill. I Silicon Valley, Kalifornien, är mentaliteten annorlunda. Där är ett misslyckande en del av vägen mot målet. Så växer företagen som svampar ur jorden också.
Inspireras av misslyckanden
Vi har mycket att lära av felaktiga beslut, misslyckade projekt och hur vi och andra väljer att hantera dessa situationer. Vi kan lära av andras och egna motgångar och lära oss att ta hjälp när så behövs. Vi kan inte allt själva, och entreprenörskapet är en ständig process där vi utvecklas samtidigt med våra idéer och företag. Misslyckanden är en del av detta.
Tips för att inte låta ett misslyckat beslut bli ett misslyckat entreprenörskap:
- Nätverka - Du kan lära mycket av andra, och kan dessutom få oväntad hjälp.
- Se problem som en utmaning och en möjlighet till utveckling, inte som ett hinder.
- Tro på dig själv och det du gör Var öppen för nya lärdomar och perspektiv
- Ha arbetsdisciplin – gör vad du sagt och planerat oavsett om du vill eller inte
- Skaffa dig en mentor att ha som bollplank