Det svenska företaget Stockeld Dreamery blev ett av årets mest symboliska haverier. Den 23 oktober meddelade grundaren Sorosh Tavakoli att bolaget – efter sex år av utveckling, expansion till USA och totalt 200 miljoner kronor i finansiering – stänger ner.

 "Vi har kämpat hårt, men marknaden har förändrats snabbare än vi kunnat anpassa oss till", sade Tavakoli i ett uttalande.

Trots samarbeten med kedjor som Whole Foods och den veganska NotCheese-serien räckte det inte. Produkterna fasas nu, enligt Vegconomist, ut från butikshyllor och restaurangmenyer under vintern.

Liknande mönster syns globalt. Det kaliforniska företaget Planetarians, som gjort köttalternativ av restprodukter från bryggerier, meddelade i juli att man stänger ner och auktionerar ut sin patenterade teknik.

 "Detta förvandlar auktionen från en likvidationshändelse till en strategisk möjlighet", skrev VD:n i ett pressmeddelande enligt AgFunderNews – men verkligheten pekar på en sektor där riskkapitalet har lämnat.

Även insektsprotein, länge hyllat som framtidens foderlösning, har kraschat. Danska Enorm Biofactory, Nordeuropas största insektsanläggning, tvingades i april till rekonstruktion trots nästan 100 miljoner euro i insamlat kapital.

I Kanada kollapsade Aspire Food Group med skulder på över 400 miljoner kronor och deras statligt subventionerade syrsfarm i Ontario såldes i september. Kanadensiska skattebetalare såg 350 miljoner kronor i offentliga medel försvinna in i projektet innan det tog stopp.

Samtidigt balanserar Wall Street-gunstlingen Beyond Meat på konkursens rand efter att aktien fallit under 1 dollar och en rekonstruktion står för dörren.

 "Företagets överlevnad hänger i en skör tråd", skrev Reuters, som noterade en 7,5-procentig nedgång i amerikansk försäljning av växtbaserat kött.

Även bolag som Sundial Foods, FlyBlast, Ÿnsect, Wild Earth och Vegan Finest Foods – som utvecklat växt- och insektsprotein för både djur och människor – befinner sig nu mitt i en djup ekonomisk kris.

Fabrikstillverkad veganmat – i fritt fall

Enligt branschdata har investeringarna i alternativprotein halverats under första halvan av 2025. Samtidigt prioriterar konsumenter åter pris framför “hållbarhet”.

Experter talar om en ekonomisk vinter för sektorn – men ser också nya frön gro i enklare innovationer som baljväxter, jästprocesser och alger.

Frågan är nu om den gröna vågen kan återhämta sig – eller om marknaden i slutänden vill fortsätta med den naturliga maten vi ätit i tusentals år.


Stöd vårt arbete

Bli medlem och hjälp oss försvara företagarnas villkor

Vi är en fri röst för företagare – utan presstöd eller särintressen. Med ditt stöd kan vi fortsätta granska myndigheter, dela kunskap och driva debatt i frågor som påverkar dig som företagare.
Tillsammans gör vi skillnad för landets värdeskapare.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.