Hon hade lämnat sitt jobb för att satsa allt på ett eget företag i vilket hon samlade pengar för att stötta barn som hade det svårt. Hon hade drömt om det länge och var väldigt förväntansfull. Men månaderna gick och framgången uteblev.

Hon gjorde något bra, att hennes arbete hjälpte andra, men några pengar tjänade hon inte – varken till sig själv eller barnen, och hon blev allt mer nedstämd. Skulle hon behöva gå tillbaka till sitt gamla jobb? Var det över? 

Vi pratade ett tag om hennes relation till pengar. Vad höll henne tillbaka? I våra samtal kom det fram att hon var uppvuxen i en religiös familj och hade starka värderingar kring att tjäna pengar. Pengar var roten till allt ont; det var den tanke som surrade längst bak i hennes huvud. Pengar var roten till allt ont.

Inte så konstigt att hon hade svårt att dra in vinster i sitt företag. Hennes undermedvetna sa ju åt henne att hon var ond om hon ökade sina inkomster. Det spelade ingen roll om pengarna skulle gå till välgörenhet, hon hade ändå ett inre motstånd mot att be om pengar.

Hennes tankemonster var: ”Pengar är roten till allt ont”

Den här kvinnan behövde frigöra sig från den tanken för att kunna fortsätta driva företaget och hjälpa barnen. Först och främst behövde hon bli medveten om på vilka sätt hennes tankemonster hade förstört för henne. Hur hade det påverkat hennes liv, val och framgång? Genom att hon insåg klart och tydligt att hon förstörde för sig själv genom att ge rum åt monstret inom henne kunde hon steg för steg frigöra sig.

Nästa steg i processen var att se hur livet skulle kunna bli annorlunda om hon slutade ge tankemonstret husrum. Hur skulle hon känna sig då? Hur skulle företaget bli mer framgångsrikt? Vad skulle hända i livet? Hon fick skriva en lång lista över hur mycket bättre allt skulle kunna bli om hon bara lät tankemonstret gå.

I den här processen kom det självklart upp en massa ”men”, där hon sa att ”företaget skulle gå bättre, MEN jag skulle känna mig obekväm”. Den reservationen kommer upp, just på grund av att tankemonstret vill fortsätta ha makt. Värderingen finns där och har funnits där i många år. Den är automatisk.

Men kom ihåg att värderingen är skapad av din omgivning och tas bort av din omgivning. Du kan skaffa nya tankar, nya värderingar och nya sätt att göra, vara och känna. Det kan ta tid, men om du har bestämt dig så är du på väg.

Vi avslutade processen med att kvinnan fick hitta en ny tanke, som kunde ersätta monstret. En omtanke. För henne var det: ”Pengar ger mig möjlighet att hjälpa många”.

Vad har du för tankemonster? Är det något av dessa:
-    Jag är inte bra nog.
-    Om jag bara är duktig så kommer folk att se mig.
-    Bara män kan nå framgång i den här branschen.
-    Jag har aldrig lyckats hittills, så varför skulle jag lyckas nu?
-    Jag är mycket bättre än andra så jag behöver inte anstränga mig.
-    Jag har inte pengar nog.
-    Det finns inte tid just nu.
-    Om jag blir framgångsrik så kommer jag att bränna ut mig.

Bara genom att se ditt monster och bestämma dig för att det från och med nu inte ska få mat och husrum inom dig har du kommit långt. Då har du tagit en ny riktning. Du är inte längre fast i historien.

Många människor jag möter i mitt jobb som kärlekscoach har fastnat i analysen av sig själva. De säger t.ex. att de ”är för blyga” eller ”inte tror på kärlek”. Men genom att bara ha listat ut det har de egentligen bara förvärrat saker och ting. Om du har förstått varför du är som du är, och sen bara stannar där, blir det en ursäkt för att inte nå framgång. ”Jag skulle kunna hitta kärlek om jag inte var så blyg”. Eller ”Jag skulle tjäna pengar om jag inte trodde att pengar var roten till allt ont”. Suck.

Förvånansvärt många människor sätter upp sådana stenbumlingar på sin väg mot det mål de säger sig ha. De är på samma gång rädda för att misslyckas och rädda för att lyckas. Att säga ”Min pappa älskade mig inte, så nu har jag varit singel i 15 år” blir en förklaringsmodell som låter ägaren av detta tankemonster sitta still i sin trygga lilla vrå, utan att behöva anstränga sig. Man är ett stackars offer, och slipper kämpa och jobba.

Den som verkligen vill nå sitt mål behöver se sitt tankemonster i ögonen och säga ”sorry kompis, vi har varit bästisar och room mates länge nu men nu ska jag flytta och du får inte följa med. Jag ska skaffa en ny tanke att dela resten av mitt liv med.”

Du kan förbättra ditt liv och bli fri att bli så framgångsrik som du vill bli om du gör detta.

Vilka tankar håller dig tillbaka?
Hur har dessa tankar förstört för dig?
Vill du göra dig av med dem och nå framgång, nå dina mål?
Hur skulle ditt liv förbättras om du gjorde dig av med tankarna?
Vilka nya tankar vill du ha?

Du kan bli så framgångsrik och lycklig som du vill vara, som du bestämmer dig för att vara :)

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.