Vad var det då som lockade med säljyrket från första början?

- Jag blev arg när jag förstod att någon innan jag föddes bestämt att jag måste jobba för att kunna leva, och det livet skulle inte ens vara det livet jag verkligen ville leva. Att bestämma över mig själv och kunna göra det jag ville blev väldigt viktigt för mig.

Det var därför han bestämde sig för att hoppa av gymnasiet och hans karriär började på Mr Music som telefonförsäljare.

- Det är då jag upptäckte min talang för försäljning – and I was made for it, säger han med stor entusiasm.

Det bästa med att sälja är mötet med människor

- Den personliga utvecklingen och mötet med andra människor är det bästa med säljyrket. Genom att gå på djupet i säljrelationerna blir man till slut en ärlig säljare och då kan man också bygga långsiktighet med kunderna. Den personliga resan man gör medför dessutom ett helt annat säljtänk.

Rasmus menar att många tycker att det är svårt och jobbigt att sälja på grund av att man inte vill vara en ”jobbig” säljare som till exempel telefonsäljaren som alltid ringer i fel tid och pushar och lurar kunden att tacka ja.

- Jag tror att många av rädsla att bli uppfattade som just detta avtår från att ens sätta sig i den situationen, vilket är synd. Faktiskt så är det så att halva steget till att bli en bra försäljare är just att man förstår att sälja är att hjälpa. – fortsätter han.

Hur kan man bli mer bekväm med att sälja?

- Var alltid dig själv och koncentrera dig på att skapa relationen med kunden. Det är inte fult att tjäna pengar, men om du gör en affär som är mindre lönsamt för dig men gynnar kunden, kan du vinna på det långsiktigt då kunden kommer vara lojal mot dig eller ditt företag så länge han känner att du agerar med deras bästa i åtanke.

Vanliga nybörjar misstag är enligt Rasmus att man tror att det är lätt att sälja och att man då inte heller tar till sig konstruktiv kritik. Ett annat vanligt misstag är att man pratar om sig själv och produkten mer än man låter kunden berätta. Det är otroligt viktigt att lyssna på kunden och lyssnar på vad han eller hon har för behov fortsätter han.

- Man måste fråga sig själv: hur kan jag hjälpa mina kunder på bästa sätt? Min kund är i fokus och målet är att få denne må så bra som möjligt i magen. Kunden oroar sig alltid för något och kan du påvisa att oron är obefogad så vinner du mycket.

Man blir en bättre säljare om man också är en riktigt bra människa som bryr sig om sina kunder. Ibland kan det hända att kunderna ångrar sig och upphäver köpet när de inte upplever att de fick en trygg relation till dig som säljare säger Rasmus.

- Om du istället är ärlig och tror på det du säljer kommer du att bygga en relation med kunden som kommer lita på dig. Det är en stadig och långsiktig kundrelation och har du flera sådana så har du en stor kundkrets och får därför ett bra rykte som säljare. För kunden kommer det då inte att bli en prisfråga eftersom dom även värderar service och kunskap.

Kan alla bli en bra säljare?

- Först och främst ska man fråga sig själv om det är sälj man vill arbeta med och varför man vill jobba med det. Så länge du hittar det som du vill göra och det ger en bra magkänsla så tror jag absolut att alla kan lyckas som säljare. Sälj handlar ju att hjälpa andra och alla kan hjälpa andra.

Kortsiktig mer egoistiskt tänkande i säljstrategierna lönar sig inte i längden tillägger han. Visst ska man jobba för sin egen framtid och också ha med det fokuset i sin planering men man ska enbart sätta sin egen ekonomiska vinning framför kundens bästa, sådant märks och uppskattas inte, det fungerar en gång med det är väldigt svårt at reparera ett skadat förtroende fortsätter han.

- Det är aldrig okej att köra över någon. Trampar du någon på tårna så kommer dom att komma ihåg det. Jag tror på karma och tror starkt att gör du någon illa, kommer det komma tillbaka till dig, vilket absolut inte är bra i din karriär som säljare.

Rasmus Biasis tips på hur du kan bli en bättre säljare:

  • Läs böcker om försäljning
  • Nätverka. Relationer ska vara i fokus.
  • Umgås med människor som lyfter upp dig. Uttrycket ”man blir som man umgås” tror jag starkt på och därför är det viktigt att umgås med rätt människor som förstår dig.
  • Utmana dig själv och nöj dig aldrig utan sikta högre för att nå högre.
  • Ge aldrig upp! Vet du vart du vill i livet är det bara att gå den vägen. Det är bara att följa din vision och din dröm.
  • Stå för det du tycker och vill och då kommer andra inse att du menar allvar och till och med hjälper dig och stöttar dig i dina val.
1 kommentarer
Mötesbokning
2012-10-08 13:29
Behöver ni hjälp med försäljning, mötesbokning eller marknadsundersökningar föreslår jag att ni tar en titt på Zellor!
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.