- Jag är övertygad på att det är viktigt att träffa människan, säger han.

Ett personlighetstest med cirka 200 frågor har börjat användas av ett företag som en process som styr om man är rätt person för jobbet eller inte. Man besvarar enkelt dessa frågor utefter en skala från ”håller helt med” till ”håller inte alls med” och därefter gör databasen en bedömning på hur många rätt man hade utefter de förprogrammerade kraven som finns. Magnus Dalsvall läste om denna process i en artikel i DN och refererar:

- ”Tidigare pratades det mycket om att testerna användes som diskussionsunderlag men nu går det mer och mer åt att rekryterare använder testet som beslutsunderlag”.

Att genomföra dessa tester och därigenom dra en slutsats av vem som är lämplig till arbetet är möjligtvis en dröm för rekryteringsföretag och testföretag då den är både tidsbesparande och kostnadseffektiv. Det tar kanske max 20 minuter och det kostar inget för företaget att lägga upp testet online och det kostar inget för individerna att göra det. Samt att testet med fördel kan göras hemma.

Testen kan slå fel

Magnus är skeptisk till att detta är en process som kommer fungera, trots att testkonstruktören är psykolog och hävdar att detta sätt kan öka mångfalden.

- Jag tror dessutom att den slår ut vissa grupper, säger Magnus och fortsätter. De som har svenskan som andra och tredje språk, dyslektiker men även de som haft en bedrövlig dag på jobbet eller hemma kan påverkas. Även någon annan frustration som ligger på kan vara avgörande.

Den största frågan verkar dock vara; är testet ens könsneutralt?

Magnus hävdar även att rekrytering inte ska handla om att endast fylla en färdigdefinierad plats på företaget, utan att man ska kolla mer på personen i sig. Att se vad personen i sig har att erbjuda och kan tillföra till företaget samt hjälpa till att utveckla företaget är viktigare än att hitta någon som bara fyller ett tomrum. Att företag använder sig av denna sortens tester online anser Magnus ändå är helt okej. Så länge de används som diskussionsunderlag istället för beslutsunderlag då det kan finnas bra förklaringar till avvikande testresultat.

- Det är mer än en gång jag har sett tester som slagit helt fel, säger han.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.