KLOKA BESLUT

2360
31
JAG HAR SVÄVAT FRITT BLAND MOLNEN, och då gäller det att inte gripas av panik och se till så man kommer levande ner till jorden. Det gäller även blivande företagare. fortsättning följer.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Jag hade gått skärmflygarkurs och blivit student. Med handledning från marken skulle jag kasta mig ut 2000 meter från en klippa. Det var när jag redan var ute som molnen dök upp. På 3 sidor lodräta klippor och 1 sida medelhav vid Öludeniz/Turkiet. Moln betyder vindar och det räcker att en tråd virar in sig i en annan för att det ska gå rakt ner vilket skedde med hopparen före mig som fick en liten kvist mellan trådarna. Han åkte ambulansflyg hem med några knäckta ryggkotor men livet i behåll. Där satt jag och gungade bland molnen och spanade efter någon lucka i molnen, allt var totalvitt. Efter kanske 10 minuter såg jag från hög höjd centrum på byn och riktningen var mot en berömd lagun som skönt nog visade sig innan jag kom till bergen bakom. Jag gjorde en sväng och påbörjade landning som skedde stående bland stenar. FOKUSERING, TRÄNING OCH MYCKET TUR BEHÖVER MAN VAD MAN ÄN HÅLLER PÅ MED. DETTA VAR BARA ETT KLOKT BESLUT, MER FÖLJER.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1444
187
En lite tråkig teori när det gäller kloka beslut är att dom kommer med erfarenhet. Erfarenhet som man förhoppningsvis lärt sig nåt av. I mitt fall drev jag ett förlustföretag i nästan 20 år. Jobbade bokstavligt dygnet runt varje dag under de här åren, slet ut kroppen och levde i fullkomlig misär jagad av alla upptänkliga myndigheter. Helat tiden med tanken att 'snart vänder det'. Och det gjorde det iofs de sista åren, men då var jag så utsliten så det gick inte att ta vara på förändringen, och en dag så tröttnade jag, stängde dörren och gick därifrån. Det var nog mitt livs klokaste beslut. Drog istället igång med djuruppfödning och köttförsäljning. Gjorde med hjälp av allehanda experter upp kalkyler som skulle fungera. Efter 4 år utan vinster så satte jag mig ner och gjorde en kalkyl som utgick från verkligheten, och insåg strax att det inte ens teoretiskt gick att få ihop det. Veckan hade behövt ha 9 dagar. Tog omgående beslutet att lägga ner. Så i mitt fall har nog dom klokaste besluten handlat om att lägga ner verksamheter som inte har en chans. Dom här erfarenheterna försöker jag nu använda i mitt nuvarande yrke.
2360
31
Ibland skulle man börja livet bakifrån med all erfarenhet man skaffat sig. Yngre blivande företagare skulle nästan vara tvingade att ta råd från någon pensionär fd.företagre och med sina sinnen i behåll för att inte göra alla fel tidigare generation gjort. Själv gick mina mesta inkomster till att satsa på människor och mitt mest lyckade är min fd. fru som från ingen kunskap i svenska nu är Sveriges enda rättstolk i sitt språk i Sverige. Till 70 årsdagen nästa år ska nytt företag till som kommer att skapa flera jobb i Sverige.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1444
187
Kruxet är att det är lätt att som äldre bli onödigt pessimistisk och såga av den ungdomliga entusiasmen som måste få finnas. Vi är säkert många som inte ville lyssna på gubbarna när vi var unga, och nu är vi själva snart de där gubbarna som man inte vill lyssna på. Så det är en rätt svår balansgång att ge lagom mycket råd.
2360
31
Jag ser det snarast som en ynners att få jobba med yngre vilket i min tur gör mig yngre och kanske lika barnslig som de jag arbetar med. jag frågade min nu 13 åriga son vad han tyckte om saker när han var yngre och fick härliga perspektiv på sådant han begrep sig på för att sedan omvandla till verklighet. I min roll som uppfinnare och innovatör har jag ofta frågat honom och även hans kompisar och naturligtvis även kloka gubbar eller blivande sådana. Just nu håller vi på att designa ett kompakt-kontor/hemmöbel som vi ska testa i år för att nästa år lansera den över landet. Castelli var ett värdsmärke som jag som generalagent hade hand om i Sverige i början av 80-talet. Problemet då var att gick för bra och jag gjorde för mycket själv vilket slet ut min kropp., men nu har jag vilat i lite drygt 30 år så en mjukstart med erfarenhet blir nog bra.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Det var i mittten av 60-talet och jag arbetade på polisen i Handen. Spaning och delgivning var en del av min arbetsuppgift. Vad jag ogillade redan då var att man tog ut radioavgift och betalade man inte den fick man böter med 35:- . Till slut begrep myndigheten att dinosareavgiften borde vara död för länge sedan för en sådan avgift och avskaffade den vilket var ett klokt beslut, men man har en dinosari kvar och avskaffa omgående tv-avgiften och slopa en kanal samt banta allt trams. DET VORE ETT KLOKT BESLUT.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Nu kommer tiden då myndigheten granskar deklarationer från företagare och ett klokt beslut är att överklaga allt man anser vara fel även om det rör sig om ett litet belopp. Då vi nu åter har en socialistisk regering är det mycket troligt att man gör samma fel som förra gången man hade majoritet. Sverige har på grund av det bara från mig förlorat över 100 millioner samt gått miste om många arbetstillfällen. Med nuvarande lagstiftning så tragglar jag med Högsta förvaltningsrätten årligen att få rätt. Måste bli ganska dyrt även det då det gått snart 15 år sedan start. Men det är klart alltid sysselsätter man några. Ansträngningsgraden att skapa jobb minskar kraftigt hos oss företagare när sådant sker, eller hur?
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
SNABBA BESLUT När jag var liten berättades det för mig när min morfar var kapten i Boden under kriget och ibland var väl maten inte alltid till belåtenhet. Mer klagomål skulle leda till mindre intressanta uppgifter för vederbörande och en mörgon så kunde morfar höra detta. Det var den sämsta gröt jag ätit vidbränd ........ Han får i ögonvrån se kaptenen som hört allt men ännu ej sagt något MEN DEN VAR JÄKLIGT GOD. Den soldaten höll han ett öga på och han visade sig vara en man med snabba reflexer och en handlingens man. Att vara enmansföretagare elller liten kan ibland vara en guldgruva för just SNABBA BESLUT.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1008
85
Nu står det 51 dumma mot 8 kloka beslut. Så illa kan det väl inte vara i landet? Fyll på med kloka beslut ni som har, och visa den bra sidan!
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2360
31
STORLEKEN HAR BETYDELSE Året var 1988 i december strax innan man skulle ändra bilarnas totalvikt för lastbill till 3500 mot 3000Kiilo. Så jag köpte en Chevyvan vägande 3005 kilo och fick dra av hela momsen. När jag sedan åkte med den genom Tyskland var jag den enda och fabrikerna jag besökte togs jag emot utav självaste VD:arna och fick därigenom agenturer till Sverige som jag hade otrolig nytta av. Det är inte bara där storleken har betydelse utan som företagsinredare såg jag genast hur företaget mådde. Storleken på skivan, om det var 2 eller 3 cm bordskant, så enkla saker som skrivborsstolens höjd, mm. Jag fick många förtoenden från ledningen av dessa företag och ett och annat hamnar här.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Var i förra veckan på Lidl Farsta/Stockholm där jag brukar handla, Jag jämförde mellanmjölk för ett antal veckor sedan och det skilde ett par kronor och det är många % och det är då en dagligvara. Hur stor är då annat? Ibland går det fel och jag fick en vara som inte var ok märkte jag när jag kom hem och hade öppnat den. Jag påtalade felet med medtaget kvitto samt omslaget för reklamation men jag fick omgående besked att hämta pengar i kassan för produkten. Ett snabbt och KLOKT BESLUT av föreståndaren. Man läser ofta om fel som inte rättas till men sällan motsatsen vilket borde göras mera.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Hemnummret som mobil, är en tjänst inte alla har men jag tecknade ett bra sådant hos Telenor som visar mitt gamla nr men i botten ligger ett mobilnr. Det gör att jag kan vara utomlands medan man tror att man som i mitt fall är i Stockholm.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Ja nu vid 70 år så skulle man kanske vara där men själv känner jag mest av det när jag går i trappor att det går långsammare. Själv är det barn och barnbarn som jag så smått försöker intressera och hjälpa. Ofta blir det ju så att de kommer in på samma spår som någon förälder. Min yngste son (14 år) pratar ju flytande lettiska och kan få tips från mamman som är Sveriges enda rättstolk på det språket.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Olle Segerås, mycket duktig saxofonist var min son Gustavs lärare och efter ett tags uppbrott har Gustav återupptagit spelandet. Har man en gång lärt sig det går det lätt att ta upp. Det är något man kan leva på att spela musik. Min fd hustru har som fd konsertpianist spelat för blivande artister i Sverige och själv har jag spelat trumpet i 55 år fast bara som hobby. Sista året har jag suttit nere vid Magelungen en sjö vid Farsta. URKUL!!!! DET HAR VARIT ETT KLOKT BESLUT, det är klart jag behöver inte jobba ihjäl mig längre på gamla dar.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
SERVICE: oerhört viktigt. I det här fallet Telenor. Bara det att det inte tar mer än minut att komma fram. Har man skrivit upp frågorna och vem man pratat med kan de bekräfta att saker skett. Viktor Valberg är en pigg 20 åring som lärt sig att svara på alla dumma frågor jag ställer på ett bra sätt och rättar till felaktigheter i fakturan med kompensation för att jag hör av mig. Man har ett system som många inte har att man kan koppla sin hemtelefon till en mobil, och man behöver inte längre vara bunden till bostaden. Tar man mobilen med sig till ett EUland får man i dagsläget hos dem betala 58 öre minuten samt startavgift på 69 öre men man ska akta sig för att ringa till något annat EU land när man är ute. Ex SP-LV mobil minutkostnad 758 öre min och fast 608 öre min. Från den15 juni 2017 ska inrikespriser gälla i hela EU.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Telenor har en avgift på 13 öre/min om man blir uppringd i vilket kan vara bra att ha i åtanke om man ska prata länge när man är ute i Europa. Sen har man Skype och andra som är gratis.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2360
31
Enhetstaxa i Stockholm ett bra beslut tills man kommer underfund med att ett bättre vore 0 TAXA. Men man kan inte det här med ekonomistyrning och dess konsekvenser utan lever i sin egen värld.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
23
De måste beakta de potentiella konsekvenserna av sina ledningsbeslut på vinst, kassaflöde och företagets finansiella ställning.
23
Mitt bästa kloka beslut någonsin var när jag valde att investera för ett långsiktigt mål för min ekonomiska status och många andra personliga skäl. Mitt råd är att innan du fattar ett investeringsbeslut sätta dig ner och utvärdera hela din ekonomiska situation - särskilt om du inte har gjort en ekonomisk plan tidigare. Det första steget till framgångsrika investeringar är att känna till dina mål och tolerera risker - antingen på egen hand eller med hjälp av en finansiell expert. Det finns ingen garanti för att du kommer att tjäna pengar på dina investeringar. Men om du får fakta om sparande och investeringar och följer en smart plan bör du få ekonomisk trygghet under åren och njuta av fördelarna med att förvalta dina pengar. Kolla in den här länken som jag hittade om du vill lära dig mer: INVESTERAI.NU Observera att alla investeringar innebär en viss risk. Om du planerar att köpa värdepapper - till exempel aktier, obligationer eller värdepappersfonder - är det viktigt att du förstår innan du investerar att du kan förlora en del av eller alla dina pengar.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.