Krävs tillstånd om man säljer paraplyer på stan?

6
Har en ide om att gå runt på stan under regniga dagar och sälja paraplyer.
Tror ni jag behöver tillstånd för det?
Har läst någonstans att det inte krävs tillstånd om man går runt och säljer. Stämmer detta? 🙂
1165
Det är den kommunala ordningsstadgan i varje kommun som reglerar det, och de kan skilja sig åt en del. Normalt är att ambulerande försäljning på i vart fall vissa ytor inte är fri utan kräver tillstånd.
6
Okej, är det svårt att få tillstånd?[br]Vad kan hända om man "blir tagen" utan tillstånd?[br]
2066
2
Under antagande att swetrot har rätt och det är olika regler i olika kommuner är din fråga omöjlig att besvara då vi inte vet vilken kommun det gäller.[br][br]Om du vill veta borde respektive kommun kunna besvara din fråga.[br][br]Om jag får fortsätta med en gissning så händer inget mer än att du får en tillsägelse och i extrema fall blir avvisad från platsen. Jag förutsätter naturligtvis att du på något vis hanterar kvitton och redovisning på lagligt vis. (Hobbyverksamhet?)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
6
Hade tänkt det hela som ett alternativ till sommarjobb för ungdomar. [br]Tänkte att det kunde vara bra att ha koll på vad som behövs så jag inte lurar in någon stackare i en massa problem med tillstånd och liknande :P[br]Därför blir det lite svårare om det är så att kommunen måste dela ut tillstånd.[br]Ligger det i mitt ansvar eller "kundens" att ta reda på vad som gäller?
1165
Du kan ju börja med att slå en signal till din egen kommun och höra vad som gäller där. Jag tycker att om du skall ha detta som affärsidé och engagera ett rätt stort antal ungdomar så ligger det i ditt intresse att ha koll vad som gäller. Blir det problem ute på stan när ungdomar går och säljer paraplyer så lär du snart få problem själv.[br][br]
632
3
[quote author=tonyflow link=topic=7068.msg33016#msg33016 date=1273695796][br]Därför blir det lite svårare om det är så att kommunen måste dela ut tillstånd.[br]Ligger det i mitt ansvar eller "kundens" att ta reda på vad som gäller?[br][/quote][br][br]Med risk för att jag missförstått, och med risk för att låta lite otrevlig kanske:[br][br]1. Klart det blir lite svårare att söka tillstånd än att inte göra det, men en så jäkla stor grej är det inte. Att få tillstånd att stå på torget och sälja paraplyer har jag svårt att se som ett problem.[br][br]2. Allvarligt? Hur i hela världen skulle det kunna va kundens ansvar att ta reda på vad som gäller?
6
Tror du missförstod lite.[br]Då jag inte hade tänkt mig någon geografisk avgränsning och det finns 290 kommuner blir det väldigt mycket för mig att kolla upp själv. Därför hade det varit betydligt smidigare om kunden hade kunnat kolla upp innan beställning vad som gällde just i den kommunen. Med ansvar menar jag således om det blir jag som får problem om kunden påstår att h*n har tillstånd trots att så inte är fallet.
632
3
Nej jag förstår nog inte riktigt. [br][br]Eller är det så att du tänkt agera någon sorts grossist? Du ska inte sälja paraplyer själv i hela Sverige?
6
Jag importerar paraplyer och ger sedan ungdomar runt om i sverige möjligheten att sälja dessa vidare. Tänk sdr eller jultidningar fast bättre villkor och lön. Jag anställer inte ungdomar och borde därför inte ha något egentligt ansvar för dom. Jag erbjuder helt enkelt ett enkelt sätt för ungdomar runt om i sverige att på ett enkelt sätt tjäna lite extra pengar. Nyckelordet är alltså enkelt. Därav min ursprungliga fråga. Hoppas det redde upp lite frågetecken!
5
Hej,[br][br]Tror det räknas som torghandel och då tror jag det inte krävs tillstånd längre, ny lag sedan en tid som jag läst någonstans... [br]Att sälja bakverk på torget är tex. fritt fram för den som vill det.[br][br]Mvh,[br]Linda
1165
Kan du kanske berätta var du läst det?[br][br]Det är INTE fritt fram att sälja bröd på torget eller något annat hur som helst! [br][br]Och till Tony kan jag rekommendera att du kanske ringer till fem kommuner i alla fall och hör efter lite vad som gäller...
5
Minns inte var jag läste det, var ett inslag på nätet om en tjej som sålde bakverk på torget i sin kommun och enligt den nya lagen som trädde ikraft 2003 var det inget krav att ansöka om lov att sälja. Då har lagen ändrats sen dess, är inte så insatt i torghandel.
2066
2
[quote author=tonyflow link=topic=7068.msg33236#msg33236 date=1274700817][br]Jag importerar paraplyer och ger sedan ungdomar runt om i sverige möjligheten att sälja dessa vidare.[br][/quote][br]Säljer du paraplyerna till ungdomarna? Om inte, så innebär det att de säljer dina paraplyer, åt dig, och du ger dem lön för detta - ungdomarna är då anställda av dig.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Torghandel är reglerad och kostar en del, men kan man sälja jultidningar skulle man lika gärna kunna sälja paraplyer på samma sätt i hemmet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.