Investering och andelar i Aktiebolag

5
Hej !
Jag funderar på att starta ett aktiebolag och undrar hur man kan styra ägarandelen. Låt säga att jag behöver investera 1 miljon i utrustning och har en investerare som är beredd att gå in med hälften av pengarna. Värdet hittills består av själva affärsidén och nerlagt arbete. Eftersom jag själv har tagit fram affärsiden och lagt ner allt arbete vill jag naturligtvis inte släppa 50% av det blivande företaget utan låt säga 20-30%. Hur kan jag styra detta direkt vid bolagsbildningen alt vid en nyemmision? Jag är inne mer på den formella biten (typ aktiefördelning) och inte förhandlingen med den andra parten.
1165
15
Du bildar ett aktiebolag som du äger till 100%, och har, låt oss säga 1000 aktier med nominellt värde 500kr. Sedan gör du en nyemission där bolaget emitterar t.ex 400 aktier till, men till en teckningskurs av 1200kr, fortfarande med nominellt värde 500kr. Investeraren betalar 500.000kr för 400 aktier, bolagets aktiekapital är 700.000kr (1400 aktier á 500kr), i kassan ligger en miljon.
5
Tack för svar![br][br]Med ditt exempel skulle jag alltså ha 1000/1400 andel av aktierna, dvs ca 71%.[br]Vad krävs för att kunna bestämma över kassan på 1 miljon? Över 50%?
1165
15
Det är rimligt att den som går in med mycket pengar faktiskt vill att det skall finnas ett aktieägaravtal som i någon mån reglerar vad kassan skall användas till. Man kan till och med anta att den som vill gå in med pengarna gör det i flera steg med flera nyemissioner för att kontrollera att allt står rätt till. 50,1% av aktierna behövs för att kunna bestämma, men då inom aktieägaravtalets och lagens begränsningar.
5
Finns någon praxis vad gäller hur mycket man spär ut aktierna vid en nyemission eller hur man ska sätta teckningskurs kontra nominella värdet?
632
3
I övrigt är det ju styrelsen och VD som beslutar om verksamheten i bolaget.[br][br]Styrelsen utser VDn. Vem/vilka är styrelseledamot/ledamöter?[br][br]Att du äger aktier i ett bolag betyder inte så mycket. Även om jag äger 20% i telia så bestämmer ju inte jag över verksamheten. Jag har inte rätt att kika i bokföring eller någonting. Jag äger bara aktier.[br][br]Men jag vet ju inte hur ni har diskuterat, om han bara ska vara med och ta del av vinsten eller om han kommer att vara inblandad i bolaget på andra sätt.
5
[quote author=krjh link=topic=8702.msg38795#msg38795 date=1299694736][br]I övrigt är det ju styrelsen och VD som beslutar om verksamheten i bolaget.[br][br]Styrelsen utser VDn. Vem/vilka är styrelseledamot/ledamöter?[/quote][br][br]Företaget finns inte och frågan är hypotetisk. Se trådstarten. VD blir väl jag själv när jag startar bolaget. Efter en emission är det fortfarande jag så länge vi inte kommit överrens om ngt annat.[br] [br][quote author=krjh link=topic=8702.msg38795#msg38795 date=1299694736][br]Att du äger aktier i ett bolag betyder inte så mycket. Även om jag äger 20% i telia så bestämmer ju inte jag över verksamheten. Jag har inte rätt att kika i bokföring eller någonting. Jag äger bara aktier.[br]Men jag vet ju inte hur ni har diskuterat, om han bara ska vara med och ta del av vinsten eller om han kommer att vara inblandad i bolaget på andra sätt.[br][/quote][br][br]I det rent hypotetiska fallet kommer investeraren säkert ställa motkrav.Ett sätt att behålla kontrollen borde vara att rikta emmissionen och fördela på flera investerare.!?
2066
22
Om du inte har ett helt otroligt bra erbjudande skulle jag som potentiell investerare kräva minst 51% eller inflytande på något annat sätt.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
5
Skulle investeraren bli majoritetsägare för en 50% investering i ett redan befintligt koncept? Då vore jag en dålig förhandlare :-)[br]
632
3
Jag vet att du bara frågar och inte har startat än, ville bara ta upp lite hur det funkar och vad du bör tänka på.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.