Starta webbshop under lågkunjuktur

8
Jag håller på att starta upp en egen Chokladsajt med tillhörande webbshop, nu till min fråga är det dumt att öppna en just nu? Alla inom min släkt samt inom tjejens släkt säger nej (ingen är egen företagare). Skulle vara skönt att få lite respons från folk som kan det här med eget företag. Jag tror starkt på min idé  :winner
Ert Behov - vår utmaning
1165
16
Varför skulle det vara dumt att starta när det är lågkonjunktur? [br][br]Jag ser vissa fördelar med att starta nu, under förutsättning att man är tillräckligt kapitaliserad så att man kan hålla ut.[br][br]1: Du tvingas anpassa dina kostnader efter ett marknadsklimat som är kärvt. De som startar i högkonjunktur drar inte sällan på sig kostnadskostymer som gör att de går under när det börjar kärva.[br][br]2: Du lär dig snabbt att anpassa din marknadsföring och dina erbjudanden till kräsna kunder. I en högkonjunktur kan nästan alla sälja allt till vem som helst, men när konjunkturen viker blir de vilsna och måste lära om.[br][br]3: Du är viktig för andra företag i en lågkonjunktur. När andra ringer sina leverantörer och partners för att dra ned, förhandla om kontrakten, säga upp och tacka för den tid som varit så kommer du som en ny aktör som tror på din idé. Jag skall inte säga att det är lätt, men det finns goda förutsättningar att kunna träffa fördelaktiga överenskommelser om priser på tjänster och produkter som du behöver köpa in.[br][br]4: Du kommer att finnas på plats, med ett fungerande företag, upparbetat rykte och befintlig kundkrets den dagen det ser lite ljusare ut i kristallkulorna och konkunkturen vänder. Den som startar nytt då ligger långt efter. [br][br]Du har kunnat bygga upp det hela lugnt och försiktigt under en lågkonjunktur med låga kostnader. Den som ger sig in i branschen i högkonjunkturen kommer att ha bråttom och dra på sig högre kostnader.[br][br]5: DU vill börja nu, och jag antar att det är DU som skall driva det här företaget. Vad andra vill och tycker är därför av underordnad betydelse. Vänd på resonemanget och fråga dig om du motvilligt skulle låta dig övertalas av andra att starta ett företag i högkonjunktur, därför att andra tycker att du skall starta, men inte du själv...
60
6
Jag håller med förgående.[br]Handlar inte folk mer chocklad under lågkonjuktur, undviker dyra restaurangbesök utan köper hellre hem godsaker.[br]Det viktiga är om affärsiden håller och om det finns kapital.
www.kamerafilter.se | www.ljustalt.se | www.reflexskarm.se
8
Tack för det, jag tror ju på att få billigare priser på allt nu när alla är i behov av pengar. Det finns Kapital i form av lån 150tkr så det borde räcka som start. internet sida är ganska billigt på det sättet att man kan slippa Kontor och allt utan man kan sitta hemma.
Ert Behov - vår utmaning
219
5
Vi öppnade www.sagotanten.com nu och det går bra trots att vi inte har fullt sortiment än. Men så är det ju jultider.....Vi får se hur mycket beställningarna dalar när vi kommer in i januari.
102
Klart du ska starta![br]De flesta kostnaderna för att starta upp en webshop har förmodligen redan haft.[br]Att driva en webshop kostar i princip ingenting om du redan har domän.[br]Lycka till med verksamheten![br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
8
[quote author=pslinden link=topic=4700.msg22823#msg22823 date=1228581600][br]Klart du ska starta![br]De flesta kostnaderna för att starta upp en webshop har förmodligen redan haft.[br]Att driva en webshop kostar i princip ingenting om du redan har domän.[br]Lycka till med verksamheten![br]//Peo[br][/quote][br][br]Det kostar i inköp av choklad, lager av chokladen plus månadshyra för webbhotellet.
Ert Behov - vår utmaning
1165
16
Med kapitaliserad menade jag inte ett lån, ledsen om jag uttryckt mig oklart, utan snarare att man inte behöver ta ut en lön ur rörelsen de första 12-18 månaderna. Uthållighet är viktigt, och om man varje månad ser hur ens sparkapital blir allt mindre gör man till sist en del dumma saker i desperation.[br][br]Du kan säkert chokladbranschen många gånger bättre än vad jag kan den, men jag föreställer mig ett lager som säkert inte kostar mer än några tiotusental kronor, och som ryms i ett ordinärt rum i en lägenhet/villa. (Vet inte om man får förvara choklad så). Ett webhotell med en bra lösning kostar som regel mindre än 1000kr/månad. [br][br]Som jag ser det är det låga startkostnader jämfört med att t.ex. starta en chokladfabrik eller import av kakaobönor som man måste hitta förädlare till.[br][br]Jag tror också att ett chokladlager nästan alltid går att rea bort om man hyr plats för ett stånd på torget några torgdagar. Den ekonomiska risken är därför ganska liten, i mina ögon. Jag kan ha helt fel.[br][br]Men jag ser en potential i en sajt som säljer exklusiv choklad, och som kan berätta om den för alla entusiaster.
102
Ojdå, jag missförstod förutsättningarna...[br]Fattade det som att du hade verksamhet igång, men inte via webshop.[br]Därav mitt svar...[br][br]Å andra sidan tror jag choklad av finare kvalitet ligger rätt i tiden.[br]Verkar ha gått lite mode i detta, en trend ( iaf hemma hos oss...).[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
11
Håller med de flesta här... Kör på, det låter som en bra idé.
Absalut![br]Det viktigaste (förutom en sund affärsidé) är [br]din entusiasm (inte andras sarkasm)[br]din uthållighet (inte dina närmastes nervositet)[br][br]Kostnadskontroll varje vecka och prova (billiga!) helt galna idéer. Marknaden är långt ifrån logisk...[br][br]Lycka till![br]
2360
49
Toppen, du kommer att lyckas. Om det är någon tid du ska starta detta så är det nu.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.