Många tycker att det här med starta företag är ett stort och krångligt kapitel. Jag kan förvisso hålla med, med det är som så mycket annat här i livet, det gäller att stapla upp en plan för hur man ska gå till väga. På så sätt ser man saker och ting betydligt mycket klarare.
Man skulle kunna jämföra det med att handla matvaror. Många av mina vänner gör så här (inklusive jag) Hungrig = gå å handla = dyrt = en massa varor som jag inte vet vad jag ska ha till = spagetti & stekt ägg.
Mina vänners fruar (inklusive min särbo) Hungrig = Hon är sällan hungrig, hon har planerat sin matsedel för en hel vecka framåt. Hon sätter sig ner varje månad och planerar familjens veckomatsedel. På så sätt sparar hon tid, pengar, gräl, och hon går absolut inte och handlar när hon är hungrig + att dagligvarorna kan gubben handla på vägen hem från jobbet.
Men först måste du ha en idé om vad du ska göra, en affärsidé.
Det finns personer som är så inbundna i sitt arbete, hobby eller fritid så dom förstår inte vilken potentiell guldgruva dom har. Det gäller först att se till att skygglapparna för sinnet försvinner och ställa sig frågan,
vad kan jag,
(Tro mig, du kan mycket mer än du anar)
vem eller vad kan dra nytta av det jag kan,
(Med en befolkning på 6 Miljarder personer, därav 9 miljoner i Sverige, borde det inte vara svårt att hitta någon som behöver din tjänst.)
hur kan jag göra det på bästa sätt.
(Här borde man kunna använde ”enkelhet” som honnörs ord.)
Affärsidén behöver inte vara märkvärdig eller revolutionerande. Det kan lika gärna börja med en korvlåda på magen vid en fotbollsmatch, för att senare vidareutvecklas. Det viktigaste här är att korvlådan följer med i utvecklingen, kanske inte på magen men väl som symbol, kanske som logga. Det viktigaste är att du håller fast vid din affärsidé och inte börjar sväva ut.
Det första du måste göra är det jag har beskrivit här nedanför. Detta har jag försökt gjort så enkelt som möjligt och förutsätter att din idé är klar att omsättas i praktiken
Då kan vi sätta oss ner och skriva den där ”matlistan” tillsammans då!
De flesta personer som är vid sina sinnens fulla bruk kan starta ett företag i Sverige.
Tillstånd.
Vissa rörelser behöver man tillstånd till. Det första du behöver göra är att kolla upp om du behöver tillstånd. Det kan du göra hos Länsstyrelsen eller din kommun.
A-skatt, F-skatt eller F/A-skatt
Valet ligger helt hos dig (beroende på inkomst) men som anställd har man A-skatt, företagare har F-skatt. Kombinerar man arbete med en inkomstbringande hobby (smygstartar ett företag) kan man ha F/A-skatt. Val av skatt sedel bör vara klart innan du startar ditt företag.
http://www.skatteverket.se/
Val av bolagsform.
Enskild firma.
Enskild firma är den enklaste formen av företagande och bedrivs av en fysisk person t ex du. Den som driver företaget kallas enskild näringsidkare. Det är ganska lätt att bilda en enskild firma och kostnaden för detta är inte så stor.
Handelsbolag.
Om minst två personer har kommit överens om att gemensamt driva en rörelse kan de bilda ett handelsbolag. Även ett handelsbolag är lätt att bilda och det är de enskilda bolagsmännen som kommer överens om det krävs någon kapital- insats.
Kommanditbolag.
Är en företagsform som i väldigt mycket liknar ett handelsbolag. I ett kommanditbolag är minst en av delägarna personligt ansvarig för företagets förpliktelser.
Ekonomisk förening.
En ekonomisk förening bildas av minst tre personer i syfte att driva en verksam- het som är till gagn för medlemmarna. För att starta en ekonomisk förening krävs inget grundkapital.
Aktiebolag.
Kan bildas av en eller flera. Dessa personer kallas stiftare och bildar aktiebolaget vid en konstituerande bolagsstämma. För att kunna registrera ett aktiebolag krävs att stiftarna/ägarna satsar ett minimibelopp om minst 100 000 kronor.
Läs mer om bolagsbildning via länken.
http://www.bolagsverket.se
Läs om skillnad mellan bolagen
http://www.expowera.com/starta/foretagsformer/snabbfakta.htm
www.spaweekendhotell.se - Spa portal