EF till AB - Hur göra?

4
Hej,

Jag har bestämt mig för att omvandla mitt EF till AB. Kommer starta upp med lagerbolag osv idag för att fixa AB.

Men frågan är hur jag sen gör för själva ombildningen. Dels vad behöver jag eventuellt göra för avtal med mera? Samt hur bokför jag det? I EF finns inga varor eller annat. Utan egentligen endast företagskonto, samt betalningar till leverantörer av tjänster under året och liknande. Enligt Bokio balansrapport så är det nuvarande utgående värde på företagskonto (1930) samt momsfodran (3440). Har tänkt att låsa 25tkr av det som finns på företagskontot i EF som aktiekapital och förflytta resten till ABs företagskonto. Kan jag göra så?
1073
139
Hej,

Finns som jag ser det ingen anledning att krångla till det i det här fallet. Avsluta enskilda firman genom att betala leverantörsskulder (ifall du menade att sådana fanns kvar) och gör egna uttag av de tillgångar som finns kvar. Vid kommande inkomstdeklaration se till att du bokfört så att allt är nollat vilket ska innebära att du inte behöver deklarera firman nästa år igen.

Sen börjar du AB från noll, mycket lättare och billigare.
4
Okej tack!

Så med andra ord t.ex starta AB (som jag håller på med) använd 25tkr till Aktiekapital.

Ändra de leverantörer och "kunder" jag har att det är AB och inte mig själv som ska betala / betalas ut till. Bokför & avsluta EF genom egna uttag + nolla saldo (och till exempel använd ytterligare peng till AB vid behov från egna uttag). 
1073
139
Ja det låter bra. Ifall årsresultatet från EF är positivt, för att inte behöva deklarera EF igen kommande år se till att avdrag för egenavgifter är detsamma som de faktiska egenavgifterna blir - annars kommer du att behöva deklarera den diffen nästkommande år.
4
EF är positivt, skulle även vilja minska det så mycket som möjligt på ett smart sätt. Är det något som hindrar mig från att byta bara på intäkterna till AB och hålla kostnaderna i EF förutom moraliska samt om det tydligt står AB namnet som råkar vara websidan namn som kan stå på en del saker. Eller vad finns det för möjligheter av skatteskäl att flytta så mycket av vinsten som möjligt till AB?
1073
139
Några egentliga skatteskäl att byta från EF till AB har jag svårt att se, snarare så att det går att göra mer för att få lägre skatt i EF.

Du kan absolut ha kvar EF, men ifall du tar samtliga kostnader där och tar intäkter till AB måste du väl även då "intern-fakturera" från EF till AB för att få ett positivt resultat i EF. Det kan nog anses som skatteplanering, men ifall någon myndighet reagerar på det vet jag inte.
4
Har även en fast tjänst och går över gränsen för statlig skatt på första kronan i EF. 

Skulle även kunna tänka mig ha kvar EF egentligen för andra bisysslor som inte genererar resultat. Men tack!
1073
139
När du redan vid inkomst av tjänst hamnar över brytpunkten för statlig skatt, är ett AB med lågbeskattad utdelning en fördelaktig lösning.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.